Het lichtkunstfestival van Schiedam vertelt het verhaal van de glasblazers.

Zien, horen, volgen, doen

De uit-tips van Trouw

Het lichtkunstfestival van Schiedam vertelt het verhaal van de glasblazers.
Redactie Trouw

DOEN

FIETSEN MET AUDIOROUTE

Door de natuurgebieden van Staatsbosbeheer

Stap op de fiets en ontdek de Nederlandse natuurgebieden van Staatsbosbeheer. In zes audio-routes van Meesterwerk Nederlands Landschap fiets je 30 tot 40 kilometer door de Weerribben, de Schoorlse Duinen of misschien de Biesbosch. De route-app vertelt over natuur- en cultuurgeschiedenis en legt uit hoe oude meesters én hedendaagse kunstenaars het landschap zien. Meer info op Staatsbosbeheer.nl/naarbuiten.

ZIEN

SPORTFILMFESTIVAL ROTTERDAM

Online 7 t/m 10 december

null Beeld

Films over wielrennen of vechtkunst, koorddansen of ijs-kanoën, motorsport of surfen: ze brengen een sport in beeld, maar gaan ook over wilskracht, veerkracht en balans van lichaam en geest. Het Sport Film Festival laat 64 films zien, een record aan uitgekozen inzendingen. Alle films en documentaires zijn online te streamen. Vanwege de rechten kan dat alleen tijdens deze vier dagen. Tickets via sportfilmfestivalrotterdam.com.

DOEN

WANDELING SCHIEDAM OPGELICHT

Stedelijk Museum Schiedam 8 t/m 12 december

null Beeld

‘s Avonds gaan in Schiedam op zeven historische gebouwen lichtkunstwerken aan van kunstenaarscollectief Light-up Collective en kunstenaars Maarten Bel, Aldo Hoeben en Stefan Venbroek. Ze vertellen verhalen van vroeger: over de eerste glasblazers uit 1853, de grote brand uit 1985, het Volksbadhuis en verhalen van nu. Volg met vier tot vijf personen de gratis buitenrondleiding van de Historische Vereniging Schiedam en een museumdocent. Reserveer via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl ovv Schiedam Opgelicht. Stedelijkmuseumschiedam.nl.

DOEN

WORKSHOPSERIE TEKENEN ALS VAN GOGH

Van Gogh Museum Amsterdam, online

Het Van Gogh Museum biedt de online serie ‘Teken het boerenleven­­’. In drie workshops leert schilder en tekenaar Inge Schagen je tekenen­­ in de stijl van Vincent van Gogh: handen, gezichten en het landschap. Je kijkt door zijn ogen naar het landschap bij Nuenen, dat hem zo inspireerde. Op vangoghmuseum.nl/nl/leer-tekenen-als-van-gogh staat alles wat je nodig hebt om meteen te beginnen.

HOREN

POLIANA VIEIRA

en andere online concerten
De Doelen, Rotterdam

null Beeld

Nu live muziek weer in de wacht staat, zijn de online optredens in concert- en congresgebouw de Doelen een mooie tussenweg. Luister naar het intieme online­­ concert van de Portugees-Kaapverdische singer-songwriter Poliana Vieira terug: fado, souljazz en wereldmuziek ineen. Of kies voor Aafke Romeijn, Fuse of sopraan Claron McFadden. Op dedoelen.nl vind je een heel scala aan online concerten. Wel even het (gratis) ticket downloaden.

DOEN

JUTSAFARI TERSCHELLING

Waddenvereniging en Eco Safari Terschelling
23 en 29 december

Niet goedkoop, wel uniek: de jutsafari. Ontdek de Terschellinger wildernis en jut mee voor een schone kust. Je rijdt in een eigen fluisterstille, elektrische terreinwagen­­ (max vier personen), met een gids in een andere wagen ernaast. Die leidt je in drie uur langs de mooiste plekjes en dieren in het ongerepte gebied­­. Een half uur daarvan ga je jutten en help je de kust op te ruimen. De jutsafari’s zijn onderdeel van het project Jut. Meer informatie op ikjut.nl. Boek via Waddenvereniging.nl/agenda.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden