Klein Verslag Wim Boevink

De scherpe tonen van de brexit

Wiebelig filmpje, met een telefoon geschoten vanuit de heup. (Niemand is nog veilig.) Uitgezonden door de BBC. We zijn in een hal met roltrappen. Een stem zegt, fluisterend bijna: ‘Daar is Cummings. Dominic Cummings.’

In het schokkerige beeld een elleboog van een man in een pak. Meters verderop leunt Cummings, de voornaamste adviseur van Boris Johnson, tegen een zuil.

En een tweede stem (van de man van de elleboog) in de richting van Cummings die roept: ‘Nou dat taalgebruik van de premier komt goed aan bij mijn kiesdistrict, zeg. Ik kreeg vannacht doodsbedreigingen. Ik zou dood moeten zijn.’ Cummings riposteert laconiek van een afstandje : ‘Get brexit done. Zorg dat de brexit doorgaat.’

Dat was ook de reactie geweest van Boris Johnson in die tumultueuze zitting van het Lagerhuis een dag eerder, toen hij door een vrouwelijk parlementslid van Labour bekritiseerd werd om zijn opruiende woordgebruik, met een verwijzing naar de vermoorde Jo Cox.

De woorden die hij gebruikt voor brexit-tegenstanders zijn woorden als ‘verraad’ en ‘overgave’. Dat die woorden opruiend zouden zijn deed Johnson af als ‘onzin’. ‘De beste manier om haar te eren is ervoor te zorgen dat de brexit doorgaat.’

Jo Cox, parlementslid voor Labour, was tegen brexit geweest. Ze werd kort voor het referendum in 2016 doodgeschoten. Na Johnsons reactie hadden parlementariërs in woede en ontzetting de zaal verlaten.

‘Get brexit done?’ herhaalt de door Cummings aangesprokene, nu op hoge toon, terwijl hij op de man tegen de zuil afbeent. Cummings hoort onbe­wogen een kleine tirade aan. De man staat een meter van zijn gezicht. ‘Vertel mij niet om voor een brexit te zorgen’, gaat de man opgewonden verder. ‘De premier moet een verdrag uitonderhandelen dat ik kan steunen!’

De vergiftigde sfeer in het Lagerhuis

‘Wie is deze vent?’ zegt Cummings tegen iemand naast hem. Wij als kijkers weten dat intussen omdat het zojuist per tekst in beeld is bracht. De opgewonden man heet Karl Turner, Labourparlementslid voor Kingston Upon Hill East.

‘Ik ben een MP’, zegt Turner. ‘De toon die jullie aanslaan is afschuwelijk.’ Cummings zegt alleen maar : ‘Ik ken u niet.’ En blijft onbewogen met een schouder tegen de zuil geleund staan. ‘Het is verschrikkelijk, verschrikkelijk’, zegt Turner nog terwijl hij zich omdraait en wegloopt.

Het voorval dat natuurlijk de vergiftigde sfeer in het Britse Lagerhuis moet illustreren, werd dus door de BBC uitgezonden; wiens telefoon het filmpje maakte, zag ik nergens vermeld.

In het debatprogramma ‘BBC Politics’ sprak gisteren een commentator – Brendan O’Neill – zijn verbazing uit dat er nog geen rellen waren uitgebroken. ‘Verwacht je die dan?’, werd hem ­gevraagd. ‘Ik vind dat ze er zouden moeten zijn’, zei O’Neill tot ontzetting van zijn gehoor en refereerde aan de Franse gele hesjes. Hij zag een bovenlaag die altijd zijn zin kreeg, ook al had de bevolking zich per referendum ­anders uitgesproken.

Het klonk als een oproep om de brexit via de straat af te dwingen. Het drama (of de klucht) kan alleen nog maar groter worden.

Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen. Abonneer je op zijn column in onze mobiele app en lees hem als eerste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden