KokenB'stilla met kip en sinaasappel

De quarantaine is ons gezamenlijke vasten en vanaf 1 juni gaan we weer los

Beeld Oof Verschuren

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt.

Anaroz, mijn dochter van vier, vroeg vandaag aan mij of ik wist wat ramadan en het Suikerfeest was. De omgekeerde wereld, want ik wilde dat haar natuurlijk vragen. “Mama, dan eet je suiker en snoep en ik hóu van snoep en suiker.” “Aha,” zei ik, “en hoe weet je dat?”

“Geleerd van Paw Patrol,” meldde ze gedecideerd, verwijzend naar de kinderserie.

Dit jaar maakt ze niet echt mee dat haar opa en oma ramadan doen, want die zien we nu natuurlijk nauwelijks. Toch prijs ik haar gelukkig. Want in je jeugd een heerlijk Suikerfeest met opa en oma erbij is een bonus naast Kerst en Pasen. En alle heerlijke iftars komen nu in bakjes en zakjes ons huis binnen: duizendgatenpannenkoekjes, msemen (plat brood), sinaasappelbrioche en emmers vol harira.

De ramadan en het Suikerfeest, met alle spirituele zingeving die erbij hoort, ik zei het al eerder, zijn zó verrassend passend bij de behoefte die nu heel veel mensen hebben. Het onthouden, het vasten, het geduld hebben, het loslaten en het je verplaatsen in mensen die minder hebben dan jij: het doet een mens geen slecht. En daarna mag je vieren hoe goed je het hebt. De quarantaine is ons gezamenlijke vasten en vanaf 1 juni gaan we weer los.

In het moderne christendom hebben we, seculier als we zijn, het vasten en zingeving en masse losgelaten. Er zijn alleen nog eetfestijnen. Maar misschien gaan we in deze nieuwe wereld nieuwe rituelen creëren? Anaroz groeit seculier op, maar wel in een keuken vol eetrituelen inclusief verhalen.

En dus maken wij dit weekend met eid b’stilla een echt feeststuk zoals we dat ook op onze bruiloft in Marokko serveerden. Het perfecte huwelijk tussen hartig en zoet: sappige kip (oorspronkelijk werd hiervoor duif gebruikt) gemengd met zoete uien, saffraan, kaneel en zoet amandelspijs in deeg.

Waarschijnlijk brengen we ook wat naar opa en oma, die ons zeker weten een tas vol heerlijks mee teruggeven.

Ingrediënten

8 kippendijen met bot (vraag uw slager)

8 uien, fijngesneden

1 bos peterselie, fijngesneden

1 el kaneel, plus wat extra ter decoratie

1 stokje cassiakaneelbast (Mediterrane winkel)

1 plukje saffraan

zwarte peper

6 eieren

300 g amandelen

3 el poedersuiker, plus wat extra ter decoratie

rasp van 1 sinaasappel

8 vellen filodeeg of warqadeeg (groothandel)

100-150 g boter, gesmolten

Bereiding

Verhit olijfolie in een stoofpan en voeg de kip, de uien en de peterselie toe. Bak tien minuten op middelhoog vuur. Zet het vuur laag, voeg de kaneel, de cassia, de saffraan, de peper en een scheut water toe en stoof in een uur gaar. Haal de kip eruit en pluk het vlees van het bot.

Stoof de uien tot ze diepbruin kleuren. Voeg de eieren toe en roer alles tot een soort uienroerei. Laat afkoelen. Frituur de amandelen goudbruin in zonnebloemolie en maal ze met de poedersuiker, wat zout en de sinaasappelrasp fijn.

Bestrijk een vel filodeeg aan één kant met gesmolten boter en leg dat met de beboterde kant naar boven in een middelgrote koekenpan. Herhaal dit met nog drie vellen totdat je de hele pan hebt bekleed.

Verdeel de kip en het ui-eiermengsel erover, eindig met het amandelmengsel. Vouw het deeg naar binnen over de vulling. Bestrijk weer vier vellen met gesmolten boter en leg die met de beboterde kant naar onderen over de vulling. Keer de koekenpan om op een bakplaat met bakpapier en vouw de vellen die overhangen eromheen, met rijkelijk gesmolten boter. Bak de ingepakt b’stilla 30 minuten in de oven op 180°C. Bestrooi met poedersuiker en kaneel.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden