ColumnSofie Govaert

De periode tussen de mei- en zomervakantie wordt door ouders ook wel de hel genoemd

Het gezin van Sofie Govaert uit Breda raakte besmet met het coronavirus. Ze houdt voor Trouw een dagboek bij. 

Eindfeest op de school van onze dochters. Eindfeest op mijn eigen school. Afsluiting van het hockeyseizoen. Uitvoering van het kinderkoor. Afzwemmen. Zomerdiner van het koor van mijn man. Rapportgesprekken, zowel voor onze dochters als op mijn school. Feestavond vanwege pensionering collega. Afscheidsavond van groep acht. Eindmusical van groep acht. Laatste vergadering van de MR. Ouderborrel van de klassen van de kinderen. Burenborrel. Schoonmaken van het kleuterspeelgoed. Laatste schooldag met ijsje eten. En zo kan ik nog wel even doorgaan. 

De periode tussen de meivakantie en de zomervakantie wordt door ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd ook wel “de hel” genoemd. Elk clubje, elke vereniging, alles en iedereen heeft een afsluitend moment voor de grote vakantie en als die, in ons geval gecombineerd met werken op een school, allemaal samenkomen in mei en juni, krijg je een lijst als deze. Een diarree van activiteiten waardoor er wekenlang geen moment meer in het weekend, geen avond meer in de week is dat er niets gepland is. Eigenlijk allemaal leuk, maar te veel. Zo ging het al jaren, tot het jaar 2020. Toen álles anders werd. 

Behalve misschien de ouders van de kinderen die een eindmusical zouden doen, haalt werkelijk iedereen die ik spreek opgelucht adem over zoveel vrije tijd. Een vriendin verzucht: hoe houden we die rust vast als alles weer opstart? Eerlijk gezegd, ik heb geen flauw idee. Want net zoals dat ik deze week na maanden weer in mijn eerste file stond, verwacht ik dat we elkaar volgend jaar rond deze tijd weer hartstikke gek maken met z’n allen.

Bovendien, een deel van de activiteiten wordt nu doorgeschoven, zo gaat mijn dochters verkeersexamen volgend jaar plaatsvinden. Ik vermoed in de week na haar eindcito, tussen haar kampweek en haar eindmusical in. Ik verwacht een activiteiteneruptie van normale én uitgestelde activiteiten in het voorjaar van 2021. Misschien moeten we voor die tijd een camper gekocht hebben en in de uitgestrekte bossen van Zweden aan een mistig meer overzomeren. In de tuin van de cabaretier Jasper van Kuijk die nu in Zweden woont en op Instagram prachtige foto’s plaatst. Daar is het pas rustig.

Lees hier de eerdere columns van Sofie Govaert. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden