null Beeld   Brechtje Rood
Beeld Brechtje Rood

Relatie-DNAHet verhaal van Els

De man van Els (63) bedroog haar vijftien jaar lang met iemand die hij in een chatbox had ontmoet

Tijdgeest verkent het DNA van de liefde: hoe werkt de relatie met je ouders door op je eigen relatie? De man van Els (63) bleek al vijftien jaar een dubbelleven te leiden. Dat hij zo oneerlijk kon zijn, had ze altijd voor onmogelijk gehouden.

Rick Pullens

“Mijn vader was echt een studeerkamergeleerde, een soort Henk van Os, die kunsthistoricus, zo’n man die alles weet. Thuis zat hij vaak achter zijn bureau, hij hield zich niet zo met ons bezig. Als ik en mijn broers en zussen veel ­lawaai maakten, stak hij zijn hoofd om de deur van de kamer, maar wist hij niet echt wie en wat. Dan gaf hij ‘die rot-tv’ maar de schuld. Hij leefde een beetje in zijn eigen wereld.

Ik was het oudste meisje en kreeg al jong verantwoordelijkheden. Dat ging vanzelf. Als mijn moeder vergaderingen had, ze deed bestuurswerk, kwam ze laat thuis. Dus zorgde ik dat de afwas was gedaan. Ik werd ’s ochtends nooit gewekt, want ik wist toch zelf dat ik op tijd op school moest komen? Een groot contrast met het boerengezin van mijn latere man. Hij werd nog gewekt toen hij zestien was.

Ik kreeg ook mee: eerst een ander, dan jezelf. Egoïsme kenden wij niet. Mijn moeder stuurde mij vaak naar eenzame mensen in de buurt. Zo van: ik weet dat die mevrouw alleen zit, ga jij maar even thee drinken. Heel erg katholiek.

Ik was de eerste die verkering kreeg. Mijn man was van huis uit hervormd. Dat deugde volgens de katholieke doctrine niet. Ik vond het onzin om daar iemand op af te wijzen. De pil was ook een ding. Net als samenwonen. Maar ik maakte eigen keuzes. Waar je het niet met elkaar eens bent, kies je je eigen weg.”

Hij was zijn moeders lieveling

“Ik ken mijn man vanaf mijn ­zeventiende. We zaten bij elkaar op school, mijn eerste liefde. Hij was slim, een knappe vent bovendien. Wel stil en mysterieus. Wat afstandelijk ook, daarin leek hij op mijn vader. Destijds dacht ik: niks mis mee, zo’n leuke, eerlijke boerenzoon. Nu weet ik hoe hij echt in elkaar steekt.

Hij was de lieveling van zijn moeder, gewend om zich te laten verzorgen. Ook door mij. Ik denk dat hij nooit een plan heeft gehad met zijn leven, hij is gewoon achter mij aangehobbeld. Na een paar jaar gingen we samenwonen. En toen ik zwanger was, trouwden we. Zijn moeder vond dat dat moest, ze vreesde een bastaardkind.

Ik deed de hele sturing in ons gezin, alle verjaardagen en feesten en zo. Hij liet het zich allemaal aanleunen, als een toeschouwer in ons gezin. Samen aan het werk zijn in ons huis in Frankrijk was leuk – in de tuin met takken slepen – maar ook daar liet hij mij verder alles doen. Mijn therapeut zei onlangs: jij hebt geleerd met weinig tevreden te zijn. Daar heeft hij van geprofiteerd. Ik had wel wat egoïstischer mogen zijn.”

Wilt u ook worden geïnterviewd over de invloed van ouders op uw relaties? Stuur een mail naar relatiedna@trouw.nl

Elke avond klaagde hij tegen haar over mij

“Of er liefde was? Ik denk het niet bij nader inzien. Ook fysiek was het allemaal beperkt. Dat heb je als de emotionele verbinding er niet is, hij wist niet hoe hij die moest aangaan. Vrienden had hij niet.

Rond de eeuwwisseling vielen zijn opdrachten weg – hij werkte als zzp’er in de ICT. Als ik thuiskwam, zei hij dat hij de hele dag naar werk had gezocht. Lulverhalen. Hij hing rond op pornosites en in chatboxen, weet ik nu. Ik checkte niets, want ik ging er niet van uit dat iemand bewust oneerlijk zou zijn. En ik was druk, met mijn baan, de ouderraad, de politiek, de scouting.

In die tijd is die relatie met die vrouw begonnen. Hij had haar ontmoet in een chatbox. Vijftien jaar lang leidde hij een dubbelleven. Ik had niets door. Sterker nog: ik zag mezelf na mijn pensioen in Nîmes op een terrasje wel een kopje koffie drinken met hem.

Hij heeft er alles aan gedaan om het geheim te houden en koketteerde daarmee: ik kan de perfecte misdaad plegen. De firma List & Bedrog. Pas na tien jaar voelde ik: iets klopt hier niet. Het heeft me een poos gekost om te ontrafelen wat. Stukje bij beetje kwam zijn verhaal boven water. Hij gaf me toegang tot zijn chataccount. Daar heb ik veel uit kunnen halen, zoals dat hij elke avond over mij klaagde tegen haar.

Tijdens de lockdown heb ik alles op een rijtje gezet en realiseerde ik me: dit komt niet meer goed. Ik regelde een antikraakwoning en heb zijn spullen klaargezet. Alsof je een kind op kamers doet.”

Een bijsluiter krijg je er als je verliefd wordt niet bij

“Mijn man heeft vroeger weleens gezegd dat hij bang was als kluizenaar te eindigen. Nou, dat is hij nu geworden. Met die vriendin is het uit.

Wat mij zelf nog bezighoudt is de vraag: hoe kun je dit iemand aandoen? Dat je bewust iets ­onderneemt waarvan je weet dat je er iemand pijn mee doet. Mijn ouders hadden zich in hun graf omgedraaid.

Ik heb lang gehoopt dat hijzelf ook moeite zou hebben met hoe dit allemaal is gegaan. Dat hij zich zou realiseren wat hij heeft gedaan. Maar nee, hij heeft zich er nooit over uitgelaten. Die man is gewoon niet te raken. Had ik zijn bijsluiter maar gekregen toen ik hem ontmoette, maar ja, die krijg je niet als je verliefd op iemand wordt.”

De naam in dit artikel is om privacyredenen gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden