null Beeld Loek Buter
Beeld Loek Buter

ColumnRenske Jonkman

De kip van Renske Jonkman vloog over het hek en was weken spoorloos

Renske Jonkman

Wie maar lang genoeg zit opgesloten, verlangt uiteindelijk naar een ontsnapping. Van alle omheinde landjes die we op het erf hebben gecreëerd is er altijd wel een vrijheidslievend dier dat moeiteloos de weg naar buiten weet te vinden. Een bont schaap dat ’s ochtends vroeg blatend voor ons keukenraam staat. De shetlandpony met haar ­stugge, wollige shetlandvacht galoppeerde zelfs dwárs door het schrikdraad heen, ­waarna we haar dagenlang niet meer te ­pakken kregen en ze pas tegen het weekend dik en volgevreten naar stal terugkeerde.

Wat dat betreft vallen wij mensen best mee, nu we door de overheid massaal zijn ­ gesommeerd naar onze holen terug te keren, en dat toch allemaal maar min of meer ­vrijwillig doen. Ik bedoel, niemand die twaalf volt op onze voordeur zet.

Onlangs vloog onze bruine kip over het hek. Vervolgens was ze wekenlang spoorloos, tot we haar op een dag terugvonden, ineengedoken­­ onder de woekerende bramenstruik, mét vijf jonge, pluizige kuikens ­onder haar vleugels. Waarschijnlijk was ze de bemoeienis van de andere kloeken zat – geef haar eens ongelijk – en ze voedde haar kroost resoluut en onder haar eigen ­gezag op. Ook de dominante haan kreeg het nakijken, hoewel hij toch óók zijn goede kanten heeft.

Uit de kluiten gewassen Noord-Hollandse blauwe

Zien vliegen doet vliegen, en al snel volgden de anderen. Waaronder de nogal uit de kluiten gewassen Noord-Hollandse blauwe, die de kippenuitloop van ruim vijfhonderd vierkante meter bij nader inzien toch te krap vonden en verlangden naar meer vrijheid en ruimte. Ze hadden het op mijn moestuin voorzien.

In een prentenboek van onze vierjarige dochter las ik recentelijk dat kippen officieel afstammen van dinosauriërs en terwijl ik de grote Noord-Hollandse blauwe met hun gele dinopoten de grond van mijn moestuin zag omploegen, leek me dat een heel geloofwaardige aanname. Ze pikten de spruiten tot op de stengel kaal, en aasden op mijn hippe, paarse boerenkool.

Uiteindelijk maakt mijn man een eind aan alle ontsnappraktijken. Om de beurt neemt hij de kippen op schoot om ze te kortwieken, en knipt met een tangetje de bovenste veren van één vleugel eraf, zodat ze ‘uit balans’ zijn en niet meer over het hek kunnen vliegen. Een korte, pijnloze ingreep.

Inmiddels scharrelen de kippen keurig binnen de omheining, niet vermoedend welke vrijheid hun is ontnomen. Zonder protest en uitbraakpogingen of complottheorieën accepteren ze hun lot achter het gaas. Alleen het hennetje is vrij om te gaan. Maar zij heeft dan ook vijf kuikens om voor te zorgen.

Renske Jonkman schrijft over haar leven op het platteland, tussen boeren en natuurbeschermers. Lees haar columns hier terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden