De smaak van de chefFasiga Brihanu

De Ethiopische keuken is misschien een beetje pittig, maar zo hoort het

Fasiga Brihanu

Bij Injera Habesha in Delfshaven laat Fasiga Brihanu (38) bezoekers kennismaken met de Ethiopische keuken én cultuur.

Wat eten we?

“Het draait allemaal om de injera, een soort pannekoek – maar dan anders. Injera is gemaakt van teff, een graansoort uit Ethiopië. Het deeg moet twee dagen rijzen, zodat het een zurige smaak krijgt. Dat combineert heel goed met de verschillende gerechten die je erbij eet. We bereiden ze op traditionele manier met veel kruiden en specerijen. De belangrijkste is berbere, een mengsel van verschillende pepers, knoflook, verschillende gembers, basilicum en fenegriek. Zo authentiek mogelijk. Misschien dat sommige mensen dat wat pittig vinden – maar zo hoort het.”

Wat moeten we zeker bestellen?

“Bozena shiro, een beroemd Ethiopisch gerecht van geroosterde gemalen kikkererwten dat wordt klaargemaakt in een kleipan met uien, knoflook, gember, en natuurlijk berbere. Ik denk dat de helft van de bevolking in Ethiopië dit twee of drie keer per week eet. De Ethiopische keuken heeft veel goede vegetarische gerechten, ook omdat een groot deel van de bevolking orthodox-christelijk is en veel vastendagen heeft.”

Wat bracht u ertoe een Ethiopisch restaurant te openen?

“22 jaar geleden, ik was toen 17, vluchtte ik naar Nederland. Mijn eerste ambitie was studeren en na mijn studie financiële administratie werkte ik een paar jaar op kantoor. Maar ik wilde liever onder de mensen zijn. Ik merkte dat maar weinigen de Ethiopische keuken kennen, ik wilde mijn cultuur en mijn eten delen. Wij hebben een andere manier van eten, dat brengt mensen bij elkaar.”

Hoe is die andere manier van eten?

“Bij ons eet je allemaal samen van één bord. Nooit alleen. Eten betekent saamhorigheid. Je bent met de ander bezig: eten moet je delen. We eten niet met bestek, maar met onze handen. Sommige Nederlanders vinden dat onhandig, maar je maakt meer contact met je eten. Je voelt het. Voelen is een van de vijf zintuigen, het geeft een extra dimensie.”

Wie heeft u koken geleerd?

“Mijn moeder. De man verdient de kost, de vrouw blijft thuis om te koken – zo ben ik opgevoed. Als vrouw moet je kunnen koken. Op mijn vijfde begon mijn moeder me al kleine dingen te leren, op mijn vijftiende kon ik het zelfstandig.”

Wat kost het?

“Voor 18 euro heb je een flinke maaltijd.”

Voor eerdere afleveringen van De smaak van de chef zie hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden