Spirituele plekDe Wadden

‘De energie op de Wadden opent je hart’

De zee nodigt uit om je zorgen te laten wegvloeien, aldus Mirjam van Erkelens, Qi gong-docent. Beeld
De zee nodigt uit om je zorgen te laten wegvloeien, aldus Mirjam van Erkelens, Qi gong-docent.Beeld

De magie van de Wadden zit ’m in de eilanden zelf. De zee geeft je energie en leert je met de stroom van het leven mee te bewegen, weet inwoner Mirjam van Erkelens. Elke dag neemt ze een duik.

Dana Ploeger

Al zoekend naar een spirituele plaats op de Wadden wordt het ineens duidelijk. Eén krachtplek? De Waddeneilanden zijn eigenlijk één grote spirituele vindplaats. De magie zit ingebakken in het eiland, ­omsloten door louter water en ­omgeven door natuurelementen.

Frederik van Eeden sr. ontdekte er in 1867 al de spirituele waarde van. Hij vond het “van levensbelang om met alle kracht het oorspronkelijke ele­ment, dat daar nog leeft voor verdere ontaarding te behoeden, en ons, naar natuur en waarheid hijgende bezoekers, met nieu­we veerkracht te bezielen”.

Nu, bijna anderhalve eeuw later, zijn er nog steeds geen fabrieksgeluiden of razende snelwegen op de eilanden, maar hoor je vooral de ruisende wind. Een goede bo­dem voor contact met het innerlijke.

Van Waddenyoga tot Qi gong

Op Vlieland is er ‘Waddenyoga’, Schiermonnikoog kent begin september een heus yogafestivalletje. Op álle eilanden kun je yogalessen volgen.“Zwemmend in zee voel je je­ zorgen wegvloeien”, vertelt Qi gong-docent Mirjam van Erkelens van In Balans op Texel. “Het aardmagnetisch veld voert spanning af en zorgt ervoor dat je contact kunt maken met je innerlijk.”

Van Erkelens runt met haar man alweer 33 jaar een centrum voor yoga en Qi gong, een populaire Chinese bewegingsleer. Ze begint el­ke dag met een duik in zee. ­“Zo­mer en winter. De zee is voor mij de levensbron van Moe­der Aarde. Ik voel al zwemmend contact met alle oceanen, alle wateren op aarde en spreek dan een mantra of gebed uit. Om de zee en de aarde te ­he­len.”

Juist doordat ze nooit een dag over­slaat, heeft ze veel geleerd over de energie van de zee, aldus Van Erkelens. “Door al die jaren de zee voelen – ook als het stormt of hagelt – heb ik geleerd met de stroom van het leven mee te be­wegen. Soms word ik gewiegd, soms door elkaar geschud. Net als het leven zelf: ook een golfbewe­ging. Elke dag geeft de zee me ­inspiratie en vitaliteit.”

Met blote voeten op het strand ervaar je de elementen

Daarnaast ervaart ze de spirituele kracht als ze Qi gong-oefeningen doet op het strand. Daarin komen de elementen water, zon, aarde en wind mooi samen. “Door met blo­te voeten op het zand te staan, voel je de pulsatie van de aarde en de verbondenheid ermee. Zo maak je direct contact met de levenskracht van de natuur die door je heen stroomt. Op het strand is dat het sterkst, dan er­vaar je die elementen en is het alsof de na­tuur met jou mee­beweegt.”

Maar je kunt dat ook in een flat in de stad doen, oppert ze. “Visualiseer dat je op het strand staat, hoor de zee, open je handpalmen naar de hemel, zodat je de zonnestralen in je handen kunt voelen en ontvang gouden zonne-energie door je kruin en laat die door je lichaam stromen. De spanning vloeit weg, je laadt energie op.”

Die oefening kun je altijd doen. “Het haalt je uit de versnelling van alledag en brengt je in contact met je lichaam. Het krachtigst is de ­oefening op het strand van een van de Waddeneilanden. De ener­gie op de eilanden opent het hart. Dan voel je nog extra de kracht, rust, ontspanning en het vertrouwen in de natuur, en dus ook in ­jezelf.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden