null Beeld

RecensieKookboek

‘De chef die je wilt zijn’: Verrassende smaken, met een knipoog naar de Perzische keuken

Rick Pullens

Wat heerlijk, zo’n chef die ­direct duidelijk maakt: ik wil dat je dit boek gebruikt tot het vol kurkumavlekken zit. Een man naar mijn hart, die Andy Baraghani. In De chef die je wilt zijn staan recepten die veelal geïnspireerd zijn op het Perzische eten uit zijn jeugd (probeer de Chelo ba Tahdig, het ultieme Perzische rijstgerecht!) en de restaurants waar hij werkte. De achterliggende gedachte: het moet lekker zijn, maar niet ingewikkeld. Zorg wel dat je een verzameling specerijen klaar hebt staan.

Baraghani is een eigenzinnige chef en dat zie je terug, alleen al in de namen van de hoofdstukken. Zo draait ‘Grootse kleine recepten’ om bereidingen die extra contrast geven, zoals de citrusdressing met kurkuma en zwarte peper en verse gember. Heerlijk over zwarte linzen. Of kijk eens in het hoofdstuk over knapperig voedsel. ‘Knapperigheid moet een gerecht verstoren’.

Sla vooral ook de salades niet over. De frisse granaatappel ­lepelsalade, met komkommer en verse kruiden, smaakt op elke zomerdag. Een sympathiek boek, met smaakcombinaties die weer net even anders zijn.

null Beeld

Andy Baraghani
De chef die je wilt zijn
Carrera; 336 blz. €35

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden