Ik heb een droomJoris van der Geest

‘De angst voor tantra heb ik gebruikt in mijn roman’

Beeld Jörgen Caris

In deze interviewrubriek vraagt de redactie van Trouw aan bekende én minder bekende mensen waar ze over dromen, overdag of ’s nachts. Vandaag: Joris van der Geest.

“Met iets zwaars op mijn rug liep ik over een desolate vlakte. Bij mijn voet zag ik kleine plastic groeisels: hier worden dus plastic kerstbomen gekweekt, dacht ik. Even later bereikte ik een lanceerinstallatie: deze enorme katapult zou mij 9,6 kilometer omhoog schieten, stond op het schermpje. Precies op de top van mijn vlucht zou ik de parachute op mijn rug moeten opentrekken. Maar met welk touwtje? Ik realiseerde me wat er op het spel stond: als ik de parachute te vroeg opende zou ik uit elkaar getrokken worden, deed ik het te laat dan viel ik te pletter. Testen kon niet maar een keuze was er eigenlijk niet: ik ging het dus doen.

Deze droom van een paar jaar geleden hielp me over een drempel bij het schrijven van mijn roman ‘De oneindige marshmallow test’. Ik was al een aantal maanden bezig en wist dat ik het materiaal te pakken had, maar worstelde met de toon en de vorm. Die droom waarin ik het risico nam het onbekende in te gaan doorbrak mijn blokkade. Ik schreef hem op en schreef vanuit daar verder. Controle versus loslaten, over die tegenstelling wilde ik schrijven.

De yuppenperiode

Schrijven wilde ik altijd al. Twaalf jaar geleden volgde ik de opleiding aan de Schrijversvakschool en ook voor die tijd schreef ik al. Lange tijd zag ik dat echter niet als een serieus alternatief, omdat andere dingen me veel makkelijker afgingen. Ik heb bedrijfskunde gestudeerd en richtte me op een zakelijke carrière. Het was misschien ook de tijdgeest: de yuppenperiode, het succesvolle leven. Ik werkte als investment banker en hield van een leven met reizen, geld en mooie pakken. Het werk bood veel uitdagingen: de spanning van het onderhandelen, snel, doelgericht en rationeel denken. Het is een wereld waarin alles draait om controle. Maar ik zocht ook vrijheid en een manier om niet doelgericht bezig te zijn.

Op een dag ontdekte ik ecstatic dance. Tot mijn verrassing merkte ik dat die danservaring mij, zonder drank of drugs, in een aangename roes bracht. Ook tantra had dat effect op mij. Dat vond ik spannend, al was ik soms bang af te glijden in die spirituele droomtoestand. Uiteindelijk heb ik die angst in mijn roman gebruikt, samen met mijn ervaringen in investment banking, de tantra en de liefde. Bij mijn hoofdpersoon loopt dat alles behoorlijk uit de hand.

Net als mijn hoofdpersoon heb ik de ambitie om uniek te zijn. Ik heb een sterke drang me te onderscheiden door mijn daden, schrijven is daar onderdeel van. Ik wil nu aan een volgende roman beginnen en me onderdompelen in een andere wereld. Een oeuvre bouwen en literaire erkenning krijgen, dat is mijn grootste droom.”

Joris van der Geest (46) is schrijver, tantraleraar en investment adviser. ‘De oneindige marshmallow test’ is zijn debuutroman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden