null Beeld

TuinierenLoethe Olthuis

Dahlia’s zijn er in alle kleuren, maten en vormen (en ze zijn überhip)

Loethe Olthuis

Nee, dahlia’s zijn niet oubollig. Ze zijn juist überhip, want post-corona zijn ‘optimistische kleuren’ dé tuintrend voor 2022, schijnt het. Nu geef ik niet zoveel om trends, maar het is een goed excuus om je te buiten te gaan aan vrolijke zomerbloemen met spetterende regenboogtinten zoals dahlia’s. Ze hebben wel één nadeel: je moet de wortelknolletjes in de herfst weer uitgraven en droog en vorstvrij bewaren. Rond half mei als het niet meer vriest, kun je de overgehouden knollen splitsen waardoor je meer bloemen krijgt. Plant die knolletjes daarna opnieuw uit op een zonnige plaats. De meeste dahlia’s beginnen eind juli te bloeien en gaan daarmee door tot aan de eerste vorst, zeker als je consequent de uitgebloeide bloemen wegknipt. Als je de knollen in april binnenshuis in potten ‘voortrekt’, bloeien ze nog vroeger.

Nu ben ik geen fan van die dikke ontplofte pompon- of suikerspin-dahlia’s. Ik vind ze niet mooi, maar vooral: insecten kunnen tussen al die blaadjes geen nectar of stuifmeel vinden. Gelukkig zijn er dahlia’s in alle kleuren, maten en vormen. En ‘open’ dahlia’s met een zichtbaar hart zijn juist tot laat in de herfst een fantastische voedselbron voor hommels, bijen en vlinders. Dus nog een goede reden om ze in de tuin te zetten.

Maar toch heb ik dit jaar een dahlia-pauze. Na gesputter van mijn wederhelft: ik begrijp hem. Hij is namelijk degene die de knollen uit onze kleffe kleigrond moet zien te halen. Bovendien betrapte ik mezelf erop dat ik elk voorjaar de dahliaknollen een beetje vergat – te druk met andere tuin- en huisklussen. Toch kriebelt het: want wat zijn ze mooi! Dus ben ik nu op zoek naar niet te hoge, bestuivervriendelijke dahlia’s die ik in een pot of kuip op het terras kan zetten. Hopelijk is dat iets minder gedoe.

Het is nu dahliatijd, dus ga vooral kijken bij één van de dahliatuinen in ons land. Maar ook online is er genoeg te kiezen en meestal heb je nog tot november de tijd om dahliaknollen te bestellen. Ik ben nu al verliefd op de knalroze-met-rode Bishop of Canterbury (65 cm hoog) en de mysterieuze Dahlegria White (50 cm). En ik kan altijd knolletjes bietsen bij mijn vriendin Petra die een tuin met fantastische dahlia’s heeft…

Dahlia’s voor bestuivers

Edge of Joy: roze met paarse randen, 40 cm hoog

Fancy Pants: kleine, knalroze gestreepte sterbloemen , 80 cm

Happy Single Kiss: zwarte bladeren, zalmroze bloemen, 60 cm

Kelsey Annie Joy: ­fijne oranjegele bloemen, 60 cm

Kelsey Sunshine: zachtgele bloemen, 80 cm

Verrone Obsidian: spannende engerd met zwarte, stervormige bloembladeren, 70 cm

Yellow Bird: citroengeel met donkergele ‘kraag’, 80 cm

Dahlia-adressen

CNB dahlia showtuin, voorhout: www.cnb.nl

zeelanddahlia.nl, webshop en tuin, Heinkenszand

Geerlings Dahlia, show- en pluktuin Heemstede: www.geerlings-dahlia.nl

historischebloembollen.nl, ook oude dahliarassen

Verberghe bloembollen, www.verberghe.nl

dahliashop.nl

Loethe Olthuis schrijft wekelijks een column over tuinieren. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden