VoedingTentoonstelling

Dagelijks vitamineshakes? Of toch gewoon een boterham met chocopasta

Een bezoeker van wetenschapsmuseum NEMO fotografeert zichzelf bij een kast met ‘bouwstenen’ voor het eten van de toekomst. Beeld Jean-Pierre Jans
Een bezoeker van wetenschapsmuseum NEMO fotografeert zichzelf bij een kast met ‘bouwstenen’ voor het eten van de toekomst.Beeld Jean-Pierre Jans

Alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft, zijn tot een poedervorm terug te brengen. Dat zou best wel eens de basis van ons dieet van morgen kunnen vormen.

Cees van den Boom

In een grote blauwe kast staan 32 glazen potten met daarin verschillende gekleurde poeders. De labels lezen ‘koolhydraten’ en ‘waarvan suikers’, maar ook ‘koper’ en ‘folinezuur’. Is dit de toekomst van ons voedsel, teruggebracht tot wat poeders in potten?

Het is één van de scenario’s, denkt ‘voedselontwerper’ Chloé Rutzerveld. Ze maakte een tentoonstelling voor het wetenschapsmuseum NEMO, genaamd ‘voedsel van morgen’, waarin ze een wetenschappelijke kijk geeft op de toekomst van ons eten.

De poeders horen bij wat heet functioneel voedsel, ook wel complete food. “Dat begon een jaar of zes geleden in Amerika”, legt Rutzerveld uit. “Programmeurs en zakenmensen met een drukke baan en weinig tijd wilden niet langer belast zijn met het bereiden en consumeren van eten. De oplossing was voeding in poedervorm, die met water werd vermengd tot een shake. Een dieet van gekweekte vitamines, eiwitten, vetten, koolhydraten en mineralen.”

Een jaar lang shakes

Filmmaker Matthijs Diederiks is een van de weinige ervaringsdeskundigen op het gebied van complete foods. Als experiment leefde hij een jaar lang op shakes (en water, koffie en thee) en maakte er een documentaire over, ‘12 Liquid Months’ (12 vloeibare maanden). Hij werkte mee aan de tentoonstelling.

De shakes die Diederiks vijf maal per dag dronk bevatten de 32 ‘bouwstoffen’ die in de grote kast in het museum staan. “Het lijkt zo net een chemisch mengsel”, lacht Diederiks. “Maar ik heb wel geleerd dat synthetisch eten, wat dus niet gekweekt is uit biologisch voedsel, niet per definitie slecht is. Zo kun je een vanillemolecuul ook uit petroleum halen, en dat is nog goedkoper ook.”

Toch was het niet direct een succes. “De eerste twee weken voelde ik me grieperig en kon ik nauwelijks naar de wc. Maar daarna voelde ik me lichamelijk fitter, had ik een betere stoelgang, en geen last meer van food dips – moeheid na de maaltijd. Na het ontbijt stond ik meteen ‘aan’. Daarnaast dacht ik niet meer in maaltijden, maar dronk ik de hele dag door.”

Darmbacteriën

Er is nog meer mogelijk, denkt Rutzerveld. “Als je de unieke samenstelling van darmbacteriën van iemand in kaart kan brengen, dan zou je een afgepaste combinatie voedingstoffen kunnen aanbevelen. Bij wijze van spreken zou je dan elke dag je duim kunnen scannen, waarna een apparaat je een bakje met poeder voor die dag meegeeft.”

Complete food bestaat niet alleen in shake-vorm. Er zijn al verscheidene voedselproducten op de markt die zijn verrijkt met vitamines en mineralen, zoals chocopasta en brood. “Een boterham met chocopasta kan dan al voorzien in de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen”, zegt Diederiks.

Blokje om

Wat het experiment Diederiks opleverde? Extra tijd in ieder geval niet. “Als je op werk tussen de middag niet hoeft te eten, heb je nog steeds behoefte aan een rustmomentje. Dan ging ik bijvoorbeeld een blokje om.” Etentjes hoefde hij niet over te slaan. “Dan zat ik erbij, alleen dan met een shakebeker. En dan blijf je evengoed lekker lang natafelen. Waar ik achter kwam is dat eten vaak gewoon een excuus is om mensen samen te brengen.”

Ook na het experiment drinkt de filmmaker nog shakes. Wel wisselt hij het nu af met ‘normaal’ eten. Daar gaat hij nu naar eigen zeggen wel bewuster mee om. “Voorheen deed ik maar wat, een croissantje in de ochtend, waarom niet? Nu eet ik ’s ochtends geen koolhydraten, maar vooral vetten. Een kopje koffie met een klontje boter, zodat de cafeïne beter zijn werk doet. Ook dat is functioneel voedsel.”

‘Voedsel van morgen’ is tot 6 oktober te zien in NEMO De Studio, op het Marineterrein Amsterdam.

Lees ook

Koks moeten de eetcultuur veranderen

Duizenden gewassen en dieren zijn te eten, maar dat doen we niet. Het zal moeten, willen we een gezonde planeet houden, betoogt kok Lars Charas.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden