Daan Borrel

Ik heb een droomDaan Borrel

Daan Borrel: ‘Iedere ochtend laaiend wakker’

Daan BorrelBeeld Jorgen Caris

In deze interviewrubriek vraagt de redactie van Trouw aan bekende én minder bekende mensen waar ze over dromen, overdag of ’s nachts. Vandaag: Daan Borrel.

“Vanochtend zat ik in mijn droom in een Range Rover in een oorlogsgebied. Voorin zaten twee jongetjes. Ik zat te masturberen op de achterbank, met lange uithalen. Een absurdistisch beeld. Waarschijnlijk voortgekomen uit de brief die ik net aan publicist Stella Bergs­ma had geschreven over het gebrek aan vrouwelijke masturbatie in de literatuur. In haar brief terug adviseert ze me te masturberen met ‘grote halen’. Dus dat deed ik, in Irak denk ik, omdat ik het boek over Syriëgangster Laura H. aan het lezen ben.

Ik droom veel en herinner me ook veel. Ik verwerk duidelijk mijn dag in mijn dromen. Seks en intimiteit komen regelmatig voorbij omdat het thema’s zijn in mijn werk. Mijn nieuwste boek ‘Jaar van het nieuwe verhaal’ is een zoektocht naar intimiteit. De menstruatiecyclus en de vagina spelen daarin een belangrijke rol. Ik dacht: als je de helft van de maand je lijf en emoties niet omarmt, hoe kun je dan jezelf en een ander echt beminnen? Hoe kan er dan intimiteit ontstaan?

In mijn zoektocht wilde ik loskomen van mijn oude verhaal dat ik geen intimiteit zou kunnen krijgen omdat mijn cyclus zoveel verschillende mensen van mij maakt. In de herfst en de winter, vóór en tijdens mijn menstruatie ben ik moe en op zoek naar geborgenheid, onderwerping en reflectie; in de zomer – tijdens mijn ovulatie – ben ik energieker, geiler en socialer, wil ik domineren en naar buiten.

‘Door het schrijven heb ik mijn boosheid verwerkt’

Dat oude verhaal heb ik onderzocht. Het blijkt niet meer te kloppen. Ik geef me nu over aan mijn cyclus en kan wél intimiteit vinden, ook in die winterige periode. Ik mag al die verschillende kanten zijn; hard en zacht.

Mijn lichaam weet soms wat mijn hoofd nog niet doorheeft. Er ligt kennis in opgeslagen. Het voelt goed om daar meer naar te luisteren. Een bekkenbodemfysiotherapeut heeft me daarbij geholpen. We spannen ons bekken vaak aan zonder dat we het doorhebben en bouwen daarmee spanning op in ons lijf. Leer je die ontspannen, dan kun je ook beter beminnen om­dat er meer bloed naar je vagina stroomt. Orgasmes worden er intenser van.

Door het schrijven heb ik mijn boosheid verwerkt. Ik ben een half jaar iedere ochtend laaiend opgestaan, boos op iedereen: mijn vader, moeder, op mannen en hun privileges. En voor­al op mijzelf. Door feministische literatuur te lezen en mijn eigen boosheid te onderzoeken ontdekte ik die genderspecifieke zelfhaat. Hoe lang heb ik daardoor eigenlijk níet gedaan wat ík wilde? Ook tijdens de seks? Dat ik liever de belofte bleef dan dat ik uitsprak wat ik wél wilde? Die zoektocht heeft mijn relaties en intimiteit verdiept. De verbinding die ik heb met de mensen waarvan ik houd, werd hechter.”

Daan Borrel (29) is schrijver en journalist en schreef ‘Soms is liefde dit’ (2018). Haar boek ‘Jaar van het nieuwe verhaal’ is net uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden