Koken met KarinBloemkoolkroketjes

Creatief met kliekjes: bloemkoolkroketjes

Beeld Loek Buter

Ook ik heb culinair gezien weleens mindere dagen, niets menselijks is mij vreemd. Zo had ik laatst ineens een acuut groenteprobleem toen de beoogde, reeds eerder die week geroosterde bietjes, muf bleken. En dat terwijl de aardappelpuree al klaar was en de vis net de pan in ging.

Gelukkig lag er nog een bloemkool in de groentela, dus hop, in roosjes, beetgaar koken en een vleugje nootmuskaat erover. Klassieker kun je bloemkool niet krijgen, maar jekkiederrie wat een smakeloos geheel. Ouderwets langetandenvoedsel. Gelukkig waren vis en puree wél appetijtelijk uitgevallen.

Nu had ik dat natuurlijk van tevoren kunnen bedenken. Groente bereiden door ze simpelweg in een plens water te gooien, levert immers zelden iets verheffends op, ook al heb je nog zo’n haast. Geen wonder dat veel mensen nog altijd moeite hebben met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente.

In de gauwigheid was ik er zelfs niet toe gekomen om er een ferme­ klont boter over te doen, met stip de simpelste smaakmaker die er is. Niet voor niks kun je er zelfs de spreekwoordelijke baksteen nog lekker mee maken.

Vet is sowieso dankbaar spul voor de thuiskok, want vet geeft smaak. Door jarenlange indoctrinatie (‘Let op vet’) is ons echter ingepeperd dat vet Heel Fout is.

De algehele vetvrees leidde tot de light-rage, maar helaas, alles wat light is, smaakt naar niks. Zie ook: light frietsaus, magere yoghurt, slankie smeerkaas. Brr. Zinloos eten, noemen wij dat hier thuis. Nog los van het feit dat vet eruit betekent iets anders erin, vaak suiker. Van de regen­­ in de drup.

Maar de volgende dag nam ik revanche. Van de niet-opgegeten bloemkool maakte ik met een restje aardappelpuree heerlijke kroketjes. Die zijn in ons land het bekendst op basis van ragout, van kalfscroquette tot satékroket, maar ik dacht meer aan die kleine Spaanse croquetas, op basis van aardappel. Creatief met kliekjes.

bloemkoolkroketjesBeeld Karin Luiten

Aardappel-bloemkoolkroketjes

Nodig voor 12 stuks:

250 g aardappelpuree

250 g gare bloemkoolroosjes

75 g oude kaas

1 eetl mosterd

1 volle theel venkelzaadjes

snuf cayennepeper

zout en peper uit de molen

plantaardige olie om te frituren

1 groot ei

2 handenvol panko (of zelf grofgemalen oud broodkruim)

De hoeveelheden van een kliekjesrecept zijn altijd bij benadering, en het kan natuurlijk ook goed met andere groente. Omdat aardappel de boel snel laf maakt, moet u wel lekker royaal zijn met de smaakmakers. Maal de bloemkool en kaas fijn in de keukenmachine of met de staafmixer. Doe in een grote kom, voeg de aardappelpuree toe plus mosterd, venkelzaadjes, cayennepeper, zout, peper . Nu niet meer mixen - aardappelpuree heeft dan de neiging behangplak te worden - maar goed prakken met een vork. Verdeel in 12 gelijke porties (elk ± 50 gram) en kneed tot kleine kroketjes. Te slap? Laat ze even opstijven in de koelkast. Klop het ei los in een diep bord, doe de panko in een andere. Haal de kroketjes door losgeklopt ei, dan panko, dan weer ei, dan weer panko, zo krijgt u een mooi ultraknapperig korstje. Laat tot gebruik opstijven in de koelkast.

Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180°C en bak de kroketjes in kleine porties in circa 3 minuten mooi goudbruin.

TIP: Ongebakken kroketten kunnen maandenlang bewaard worden in de vriezer. Liefst ontdooien voor het bakken, anders blijven ze van binnen koud en bij te lang bakken kunnen ze juist ontploffen.

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden