Smaak van de chefAgatha van den Dool

Chef Agatha van den Dool maakt diners met afgedankt eten: ‘Nee, dat is helemaal niet vies of verrot’

null Beeld
Beeld

Agatha van den Dool (32) maakt voor stadsgenoten een veganistisch Zero Waste Dinsdag Diner van afgedankte groenten uit de Kanaalstraat in Utrecht.

Hoe is dit idee tot stand gekomen?

“Voor mijn cateringbedrijfje Bless Ya Belly ga ik vaak boodschappen doen in mijn straat, de Kanaalstraat in Utrecht, waar veel mediterraanse groentewinkels zitten. Als zij hun dozen en containers aan de straat zetten, kan ik het niet laten te kijken wat ze weggooien. Jaren geleden leerde ik op reis in Australië dumpsterdiven: met een groepje mensen doorzochten we afvalcontainers van supermarkten om eten te redden.

Ik weet inmiddels precies op welke dag en welk tijdstip de winkels hun spullen aan de straat zetten, dan haal ik de dozen groente en fruit eruit. Aanvankelijk voor eigen gebruik, maar het is zo veel dat het me logisch leek de hele buurt ervan te laten mee-eten. Dat doe ik met het ‘Zerowaste Dinsdag Diner’. Ook omdat ik zo kan laten zien hoe zonde het is dat er voedsel wordt verspild. Gezond eten is een mensenrecht. Op deze manier kan ik het toegankelijk maken voor een groter publiek.”

Maar is dat ‘afval’ wel eetbaar?

“Jazeker! Het is helemaal niet vies of verrot. Het probleem is vaak dat de winkels niet genoeg opslagruimte hebben. Wanneer er een nieuwe lading binnenkomt, moeten ze vanwege ruimtegebrek de oude weggooien. De groenten worden vaak met krat en al weggegooid. Hoogstens is een paprika een beetje gerimpeld, of een banaan wat bruiner. Heel af en toe moet ik een beurs plekje wegsnijden.”

Hoe zou je je kookstijl omschrijven?

“Verrassend. Want ik moet het doen met de groenten die op dat moment beschikbaar zijn. Dat past wel bij mij: ik hou niet van handleidingen en regels. Ik kook graag mediterraans, al maak ik ook veel gebruik van kokosmelk. Verder kook ik veel met gember, paprika, komijn, kurkuma, peper en anijszaadjes. Mijn man komt uit Marokko, dus die kruiden hebben we altijd in huis.”

Wat eten we op dinsdag?

“Ik maak altijd een vegan soep en een bijgerecht met brood. Bijvoorbeeld een soep van bloemkool, broccoli en gegrilde aubergine – een onverwachte combinatie, een experiment eigenlijk, maar het was heel lekker. Daarnaast gegrilde artisjok met een marinade van knoflook, paprikapoeder, olijfolie, zout, peper en citroen. Dat was een tip van een Marokkaanse groenteman.”

Wat kost het?

Een gevulde soep met bijgerecht plus Turks brood kost 7,50 euro. Mensen met een U-pas, een voordeelpas voor mensen met een laag inkomen, betalen 4 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden