Redactioneel

Centraal in deze Zomertijd: het Zeeuwse paradijs

Roos Menkhorst Beeld
Roos MenkhorstBeeld
Roos Menkhorst

Vriendin M. was na dertig jaar in de hoofdstad verhuisd naar Middelburg, de plek waar ze opgroeide. Ik kan met haar meerijden naar Zeeland. In de achterbak een tas vol eten van haar favoriete Amsterdamse Indo – zo’n goeie had ze in Zeeland nog niet gevonden.

Onderweg spreekt ze enthousiast over Zeeuwse rust en ruimte. Die ervaar ik na twee uur rijden. Vlak land, overal water – van een soort blauw dat de Noordzee bij lange na niet haalt – en dan die lucht. “In Zeeland ligt het gezeik gelijk achter je”, aldus kunstenaar André Smits in het oude dorpshuis van Kattendijke. Met zijn partner, kunstenaar Monika Dahlberg, wil hij van het plaatsje een bruisend kunstenaarsdorp maken.

“Zeeland is niets minder dan het paradijs”, zegt de Zeeuwse landschapsarchitect Adriaan Geuze. Hij probeerde zijn vrouw over te halen te verhuizen. Vergeefs. “Nog steeds ervaart zij het als leeg, winderig, met nurkse mensen.”

In Middelburg haalt vriendin M. het afhaal-eten uit de magnetron. Boven een bord dampende nasi koening zucht ze: “Zoiets lekkers heb ik in geen tijden gegeten”.

(In Zomertijd staat elke week een Nederlandse streek centraal. Daarnaast vindt u vertrouwde rubrieken zoals reizen, koken, Beatrijs’ adviezen, poëzie, boeken en het fotoverslag.)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden