Camilo Guevara heeft zijn vader amper gekend, maar leek onmiskenbaar op hem.

NaschriftCamilo Guevara (1962-2022)

Camilo Guevara bleef altijd ‘de zoon van’

Camilo Guevara heeft zijn vader amper gekend, maar leek onmiskenbaar op hem.Beeld AFP
Edwin Koopman

De Cubaanse revolutie houdt al zo lang stand dat niet alleen de laatste strijders van het eerste uur van het toneel verdwijnen; ook hun kinderen komen inmiddels op leeftijd. Al stierf Camilo Guevara met zijn 60 jaar wel erg jong. De zoon van de legendarische Cubaans-Argentijnse revolutionair Ernesto Che Guevara overleed vorige week aan een hartaanval.

Zelf heeft hij zijn vader amper gekend. Che werd in 1967 gedood door het Boliviaanse leger, toen hij probeerde onder de verarmde boeren in dat land een revolutie te ontketenen, wat overigens mislukte. Camilo was toen vijf. Maar hij leek onmiskenbaar op zijn vader: zelfs zijn blik deed soms denken aan die op de legendarische foto De heroïsche guerrillero waarop Che, met baret en ster, als een visionair in de verte tuurt. Camilo cultiveerde die gelijkenis graag met een wat onverzorgde baard en het roken van dezelfde dikke Cubaanse sigaren.

Kind van ‘het symbool’

Camilo werd in 1962 – net als zijn vader – geboren in Argentinië, maar groeide op in Cuba, waar hij rechten studeerde. Zijn leven lang bleef hij lid van de Cubaanse revolutionaire aristocratie. Ook al betrad hij naast zijn baantje bij het ministerie van visserij geen hoge functies, zijn achternaam dwong genoeg respect af.

“Kinderen van ‘het symbool’ hebben een voordeel, een groot deel van de Cubanen houdt nog steeds van Che”, zei Camilo in een interview met het Belgische Humo: “Het voelt vaak ongemakkelijk, maar veel Cubanen behandelen ons warmer dan anderen. Ze dragen de affectie die ze hadden voor mijn vader over op mijn familie.”

Nalatenschap

Camilo’s grootste revolutionaire verdienste was het levend houden van de herinnering aan zijn vader als beheerder van het Che Guevara Studiecentrum in Havana. Dat centrum bewaart brieven en andere items van de revolutionair, en is door Unesco erkend als werelderfgoed.

In die beheerdersfunctie was Camilo alert op misbruik van zijn vaders imago voor commerciële doeleinden. Toch verdiende hij zelf in de toeristensector ook aan diens nalatenschap. Camilo organiseerde motortochten over het eiland in de stijl van de beroemde Motorcycle Diaries, de verfilmde dagboeken van zijn vader over diens motorreis door Latijns-Amerika. En zijn bedrijf La Poderosa Tours, genoemd naar de motor van zijn vader, leidt voor duizenden euro’s toeristen langs revolutionaire hoogtepunten, zoals het mausoleum van Che Guevara in Santa Clara.

Camilo Guevara bleef tot het einde toe trouw aan de revolutie die zijn vader, en daarmee hemzelf, beroemd maakte. In een interview met de Britse krant The Guardian presenteerde hij zich als een overtuigd volger van de revolutionaire doctrine met een diep wantrouwen jegens de Verenigde Staten. “De geschiedenis laat zien dat iedere keer als ze een tafel dekken, je moet accepteren dat je vergiftigd kan worden of in de rug wordt gestoken”, zei hij ten tijde van het bezoek van Barack Obama aan Cuba.

Revolutionaire familie

Zelfs zijn eerste huwelijk voltrok zich binnen de ‘revolutionaire familie’, namelijk met Suylen Milanés. Zij is de dochter van een van de bekende stemmen van de revolutie, zanger Pablo Milanés. Met haar heeft hij een dochter – die dus de kleindochter is van twee beroemde Cubanen.

Overigens is Milanés niet meer zo geliefd bij de machthebbers: een dag na de dood van zijn ex-schoonzoon tekende Milanés een manifest waarin hij samen met een groeiende groep Cubaanse artiesten oproept tot ‘diepgaande en urgente veranderingen’ op het door crisis geteisterde eiland.

‘Diepe droefenis’

Camilo zelf is bij het Cubaanse regime nooit uit de gratie gevallen, zoals wel gebeurde met Alina Fernández, de dissidente dochter van Fidel Castro. De Cubaanse president Miguel Díaz-Canel toonde op Twitter zijn ‘diepe droefenis’ over Camilo’s dood. Granma, de krant van de Cubaanse Communistische Partij en het enige dagblad in Cuba, wijdde een artikel aan de man die ‘met passie leefde om de nalatenschap van Che te beschermen’.

Camilo Guevara werd geboren op 20 mei 1962 in Rosario (Argentinië) en stierf op 29 augustus 2022 in Caracas (Venezuela).

Trouw beschrijft het leven van onlangs overleden heel gewone of bekende mensen. Heeft u zelf een tip voor Naschrift? Mail ons via naschrift@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden