Ik heb een droomCamille van Gestel

Camille van Gestel: ‘Mijn grootste droom komt nu uit’

Beeld Jorgen Caris

In deze interviewrubriek vraagt de redactie van Trouw aan bekende én minder bekende mensen waar ze over dromen, overdag of ’s nachts. Vandaag: Camille van Gestel.

“Als puber droomde ik van veldslagen in de Middeleeuwen. Ik was de aanvoerder van een leger. Geen idee waar dat beeld vandaan kwam, ik was in mijn puberteit meer bezig met sporten dan met geschiedenis. Ik ben niet bijgelovig maar ik vind het een mooie gedachte dat de ziel reïncarneert en dat ik in een vorig leven strijder ben geweest.

Tegenwoordig slaap ik kort, diep en droomloos. En weinig, omdat ik regelmatig doorwerk tot midden in de nacht. Vanaf het moment dat ondernemer Maurits Groen en ik in 2010 begonnen met WakaWaka was het een achtbaan. In de beginfase werkte ik vaak van 8 uur ’s ochtends tot in de nacht en reisde ik ook veel. Om uit te rusten sliep ik in het vliegtuig en in ta­xi’s. Zelfs tijdens taxiritten in het onstuimige Chinese verkeer viel ik gerust in slaap.

Ons plan met WakaWaka was om wereldwijd grote gebieden – zelfs hele landen – die niet aangesloten zijn op het lichtnetwerk, te verlichten met onze hightechsolarlampjes. Een ambitieus plan. Toch lukte het ons om al twee miljoen mensen, vooral schoolkinderen in landen als Rwanda, Ethiopië en Haïti van licht te voorzien. Met de WakaWaka kunnen kinderen ’s avonds hun huiswerk maken, is het veiliger voor ze als ze nog moeten lopen en kunnen hun ouders langer doorwerken in hun winkeltje of op het land omdat ze nog kunnen koken als het donker is. Eén lamp heeft impact op het hele gezin. In Rwanda jagen mensen de slangen weg met de lamp. Dat heb ik zelf ervaren toen ik eens in een Rwandees dorpje in the middle of nowhere sliep bij een gastgezin. Zonder zaklamp zie je daar geen hand voor ogen.

Rampscenario's

Hoe hard we ook werkten, en hoe goed we ook op weg waren, in 2018 gingen we failliet. Ons ideële principe waarbij je één WakaWaka kocht en wij er eentje weggaven, bleek te kostbaar. Een nachtmerrie. Juist in zo’n heftige periode moet je voldoende slapen, maar ik lag wakker van alle rampscenario’s. Iedere ochtend was ik gesloopt. Toen bekend werd dat het slecht ging met WakaWaka, spoelde een golf hartverwarmende berichten over ons heen. Daar slaap je een stuk lekkerder van. Na de doorstart kwam die stroom reacties opnieuw. Het was een heel rare periode.

Mijn grootste droom, een heel lánd van licht voorzien, komt nu uit: we gaan Lesotho verlichten. In dat land, zo groot als Nederland, leeft 70 procent van de bevolking ’s avonds in het donker. Het is er onherbergzaam, kabels aanleggen in de plattelandsdorpjes is ondoenlijk. In samenwerking met de onderwijsminister delen we op alle 1500 basisscholen Waka- Waka’s uit. We geven ze niet zomaar weg, aan het eind van het schooljaar leveren de kinderen de lampjes weer in voor de volgende klas.”

Camille van Gestel richtte met duurzaamheidsgoeroe Maurits Groen WakaWaka op, een idealistische onderneming die solarlampen maakt voor gebieden zonder kunstlicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden