null

De jongensMartijn van de Griendt

Brams brommer heet Cheeta. ‘Lekker vrouwelijk’

Beeld Martijn van de Griendt
Martijn van de Griendt

Op een herfstige zondagavond zit ik in mijn auto te wachten op antwoord op mijn vraag in de groepsapp waar de jongens zich precies bevinden. Dan komt er met een rotgang een brommer voorbij: Brommer Bram, zoals ik hem noem. Voor zijn vrienden is het Marb. Bram werd afgelopen zomer zestien. De brommer stond sinds die verjaardag op hem te wachten.

Even later komt hij weer teruggereden en ziet hij me zwaaien. Ik mag een paar honderd meter achterop – “durf je dat wel?” – en hij brengt ons naar een donker schoolpleintje achter de Jumbo van Ouderkerk. Daar komt Ties ook aangelopen. Het blijft bij hun tweeën vanavond. “Morgen begint school weer”, vertelt Bram. “En daarna de toetsweek. Dus ik kan het niet laat maken.”

Pas eind van de zomer haalde Bram zijn brommerrijbewijs. “M’n vader had hem zolang aan de ketting gelegd in de garage. Ik was een paar keer gezakt” zegt Bram, die na vmbo 4 een mbo-opleiding wil gaan doen, maar verder nog totaal niet weet wat hij later wil.

“Heb je hem opgevoerd?”, vraag ik stoer. Ik doe er een schepje bovenop en vertel dat ik mijn motorrijbewijs heb, en ooit een vette BMW motor reed. “Hoe heet je brommer?”

Bram: “Cheeta! Lekker vrouwelijk. Ik ga niet op een man rijden.”

“Nee, hij bedoelt het type”, denkt Ties.

“Een Derbi Senda Xtreme 2018, een tweetakt van 50 cc. Maar ik heb hem wel opgevoerd.”

“Zou grappig zijn als een agent je in de krant ziet staan”, grapt Ties. “Opgevoerd, jongetje?!”

De jongens hebben grote lol als ik een overgeposeerde foto van Bram en zijn pronkstuk maak.

Fotograaf Martijn van de Griendt volgt een groep vrienden in Amsterdam en Ouderkerk aan de Amstel op de gewone en bijzondere momenten in hun leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden