Ik heb een droomHenk Ruseler

Boswachter Henk Ruseler: De natuur is van ons weggedreven, een decor voor een dagje uit

Beeld Jörgen Caris

In deze interviewrubriek vraagt de redactie van Trouw aan bekende én minder bekende mensen waar ze over dromen, overdag of ’s nachts. Vandaag: Henk Ruseler.

“Een appartementje aan de Nieuwe Maas, daar droom ik van. Het lijkt me heerlijk om in tien minuten in hartje Rotterdam te zijn waar alles is: een filmfestival, moderne dans, concerten. Ik woon en werk nu 39 jaar in het Nationale Park De Hoge Veluwe, een van de mooiste natuurterreinen van Nederland. Het is prachtig om zo dichtbij de natuur te leven, ik heb een eigen moestuin, ’s zomers slaap ik in met het geluid van de rugstreeppad en in de herfst met de edelherten die zo ongeveer onder mijn slaapkamerraam staan te burlen. Maar ik zie mezelf niet als een doorsnee boswachter die alleen in dat groene wereldje met collega’s zit. Ik ben iemand van twee uitersten: het culturele leven, dat ook een onderdeel is van ons mensen, heb ik een beetje gemist.

Toch is het geen toeval dat ik hier op mijn negentiende in het vak begon. Buiten zijn trok me als kind al aan. Met vriendjes struinde ik veel door de Vlaardingse Broekpolder, een ruig terrein met hazen, fazanten en konijnen. Ik vond het schitterend om die beesten aan te sluipen. Toen ik een jaar of veertien was, bedacht ik dat ik boswachter of jachtopzichter wilde worden. In de jaren dat mijn leeftijdgenoten meisjes ontdekten en uitgingen, stapte ik op zaterdagavond in de trein naar Apeldoorn, ging op een huurfiets naar het Kroondomein en liep in knickerbocker en loden jas door de Veluwse bossen.

Nachtmerriezomer

Nog altijd maakt een wandeling door het bos mij gelukkig. Vooral in de herfst, als je in de ochtendnevel tussen de bomen van die zonneharpen ziet. Dat zachte licht, de kleuren, de geur van stervend blad. Voorjaar is het seizoen van de belofte, alles staat op uitspatten, dat is ook mooi, maar de ingetogenheid van de herfst hoort bij mij.

Ik ben blij met de koelte van de herfst. De hitte van de afgelopen zomers was om nachtmerries van te krijgen: straks worden we in het rijke Westen gebraden in ons eigen vet. Bomen sterven, de biodiversiteit neemt razendsnel af, hoezeer we ons best ook doen de soorten in stand te houden. Als het fout gaat met de natuur, gaat het ook fout met ons. De natuur is langzaam van ons weggedreven, een decor voor een dagje uit. Ik hoop dat we weer gaan beseffen dat we er onderdeel van zijn en we ons er innerlijk mee verbinden.

Mijn dromen onthoud ik niet, maar hier op een weidse vlakte kan ik dagdromen. Je hoort de wind, een graspiepertje, een raaf vliegt voorbij. Mijn gedachten dwalen af, opeens zie ik mezelf zitten in een hoge boom: ik kijk neer op een dorp in Afrika waar geitjes rondlopen en de stamleden kokkerellen. Waar dit beeld vandaan komt weet ik niet, maar het is zo helder dat het lijkt of ik het echt heb beleefd.”

Henk Ruseler (60) is boswachter voorlichting en educatie van het Nationale Park De Hoge Veluwe. Sinds 17 jaar begeleidt hij kindersafarikampen voor kinderen van 8-12 jaar. www.hogeveluwe.nl/nl/agenda/kindernachtsafari  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden