null Beeld

Koken metKarin Luiten

Bestellen vanavond of toch deze oersimpele, maar oh zo lekkere broccoli met oosterse dressing koken?

Radio 1 belde: of ik in de uitzending wilde komen praten over het grote nieuws. Welk nieuws? Dat we sinds het coronavirus niet meer koken, maar massaal eten bestellen.

Prima, zei ik, al ligt het natuurlijk niet zo zwart-wit. We staan inderdaad alsmaar korter in de keuken. Waar oma nog rustig een uur bezig was om andijvie stuk te koken en sudderlapjes op te zetten, vinden we nu een tienminutenpastaatje eigenlijk al heel wat en...

Nee nee, onderbrak de redacteur me, dat bedoelde hij niet. Mensen zitten de hele dag thuis door corona en hebben daarom geen zin om ook nog te koken, dus bestellen­­ ze eten, blijkt uit nieuw onderzoek.

Ook die trend zien we al langer, beaamde ik. Met name jongeren kiezen voor gemak en eten liever buiten de deur. Was een restaurant vroeger iets voor een bijzondere gelegenheid, de stedelijke twintigers en dertigers van nu vullen hun dagen met buiten de deur ontbijten, lunchen, brunchen, dineren en niet te vergeten: koffie drinken. Het kost kapitalen, maar status, beleving­­ en sociale contacten zijn belangrijker dan geld.

Maar ja, toen kwam de pandemie en ging de horeca dicht. Niemand kon meer uit eten, dus van jong tot oud, iedereen liet de afgelopen maanden steeds vaker eten thuisbezorgen, daar heb je geen onderzoeksbureau voor nodig. Al halen restaurants naar eigen zeggen op die manier nog geen fractie van hun normale omzet.

De redacteur hing nog altijd aan mijn lippen, dus ik voegde er ook nog aan toe dat uit ander onderzoek blijkt dat mensen het afgelopen coronajaar juist méér zijn gaan koken. De omzetten van supermarkten, maar ook die van slagers en groenteboeren zijn enorm gestegen. Net als het aantal verkochte kookboeken en maaltijdboxen.

De redacteur, zo te horen een millennial die nog nooit een pan had aangeraakt, vond het allemaal reuze interessant, maar had in dat geval toch liever een andere gast in de studio. Te genuanceerd, dat wordt te ingewikkeld.

null Beeld

Broccoli met oosterse dressing

Nodig voor 2 personen:

- 1 stronk broccoli
- 3 el Japanse sojasaus
- 2 el sesamolie
- 1 el honing
- 2 bolletjes stemgember (potje)
- ½ limoen
- chilivlokken (uit zo’n molentje)

Een oersimpel recept voor gekookte broccoli, is dat wel interessant genoeg voor in de krant? Ach, die oosterse dressing biedt wellicht nét even een vleugje nieuwe inspiratie voor wie eigenlijk geen zin heeft om te koken, of u nu millennial of babyboomer bent. Funfact: zelfs de broccolihater bij mij thuis at nu z’n bord leeg.

Kook de broccoli in een minuut of 5-7 beetgaar in kokend water met zout: de stronk in plakjes (nee die gooien we niet weg, die is ook lekker!), de rest in roosjes. Hak intussen de stemgember heel fijn (tip: haal door de knoflookpers). Rasp de schil van de halve limoen fijn boven een kom, pers hem daarna uit. Meng met de gember, sojasaus, sesamolie, honing en wat gemalen chilivlokken. Giet de gare broccoli af en meng meteen met de dunne, bruine saus.

Tip: Dressing over onderin de schaal na het eten? Zeven, bewaren in de koelkast in een jampotje en hergebruiken.

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden