null Beeld

ColumnLoethe Olthuis

Bedenk nu je bloementapijt voor het voorjaar

Loethe Olthuis

Vorig jaar om deze tijd stopte ik een ‘verwilderingsmix’ van meer dan 85 verschillende biologische bloembollen in de grond, in mijn voortuin. Het resultaat was niet helemaal wat ik had gedacht, van een overweldigende bloemenweelde in het voorjaar was geen sprake: een handvol sneeuwklokjes, sneeuwroem en krokusjes. Maar kijk: begin mei stond daar opeens prachtig geel goudlook te bloeien, gevolgd door blauwe prairielelies! Eind juni kwamen er grote paarse sier­uien (Allium) tevoorschijn, waar bijen en hommels om leken te vechten. Nu staan nog steeds het paarse leliegras en de herfsttijloos (herfstkrokus) in bloei. Grote afwezigen: de witgele wilde tulpjes (tulp Turkestania en tulp Tarda).

Maar ik heb er wel wat van geleerd. Eén: als ik in het voorjaar een bloementapijt wil, moet ik soorten kiezen die ongeveer tegelijkertijd bloeien – en ze dichter bij elkaar zetten. Twee: waarschijnlijk was het effect beter geweest in een kleine tuin, maar in een grote tuin als de mijne zijn 85 bollen echt niet genoeg. Eigenlijk moet ik er dit jaar nog evenveel planten, hopelijk gaan ze zichzelf daarna vermeerderen. Dat is uiteindelijk het doel van ’verwilderingsbollen’, die gaan hun eigen gang.

Alle bolletjes lijken op elkaar

Drie, misschien wel het belangrijkste: hoe leuk zo’n mix ook is, verschillende bollen hebben een verschillende standplaats nodig. Licht, grondsoort, water: om goed te groeien, stelt elke plant andere eisen. Niet elke bol zal dus in jouw tuin mooie bloemen krijgen. Als de bollenmix niet gesorteerd is, weet je van tevoren niet welke bloem uit welk bolletje komt, ze lijken allemaal op elkaar. Zo hebben wilde tulpjes volop zon en goed doorlatende grond nodig: lastig bij een voortuin met kleigrond. Bovendien heb ik ze waarschijnlijk in de (beschaduwde) borders gezet. Goudlook en leliegras daarentegen houden van een beetje schaduw en staan dus prima onder de struiken en langs de heg.

Dus, beste leveranciers van bio-bollen: doe de verschillende soorten in aparte zakjes, mét plantadvies. En wie hoopt op een bloementapijt in het voorjaar weet nu wat hem of haar te doen staat. Ik ga voor een flinke groep boeren- en bonte krokussen; nog meer grote en kleine sneeuwroem (die lijken erg op elkaar), blauwe druifjes en natuurlijk sneeuwkokjes, maar daar heb ik er al veel van. Verder ga ik wilde tulpjes in het zonnige grasveld in de achtertuin zetten en tja, die uibollen: sensationeel! Daar wil ik ook meer van, al lijkt juni nog heel ver weg.

Tips:

Biologische bollen zijn gekweekt zonder chemische bestrijdingsmiddelen een kunstmest: gezonder voor zowel het bodemleven als insecten. Koop ze bij Sprinkl.com, vogelbeschermingshop.nl, naturalbulbs.nl, sterkebollen.nl en bij sommige tuincentra.

Loethe Olthuis schrijft wekelijks een column over tuinieren. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden