null Beeld
Beeld

ZelfgemaaktKLOQ

Arjan Ros steekt oude klokken in een nieuw jasje

Arjan Ros (38) ontwerpt staartklokken en mantelklokken in pastelkleuren. Met een batterij, in plaats van een ouderwets uurwerk.

Roos Menkhorst

In stellingkasten liggen verschillende onderdelen van de klokken opgestapeld. Berken multiplex wijzerplaten en ouderwetse klokstaarten in hippe kleuren: pastelroze, mintgroen, okergeel, grijs en donkerblauw. Aan de werkbank hoeven de klokken ‘alleen’ nog maar afgewerkt en in elkaar gezet, vertelt Arjan Ros. Tien op een dag, dat lukt net. De slinger wordt als laatste toegevoegd. Jarenlang deed hij het werk in zijn eentje, dat is volgens Ros niet meer te doen. Met talloze verkooppunten in Nederland, en inmiddels ook in Finland, Saudi-Arabië en Zuid-Korea gaat het hard met zijn klokken.

Zijn vader is horlogemaker. Hij nam de Haagse zaak ‘Ros Juweliers’ in de jaren zeventig bijna als vanzelfsprekend over van zíjn vader. Zoon Arjan groeide op tussen de uurwerken: “In ons huis was het een continu getik en gesla van klokken.” Zelf wilde hij liever iets totaal anders doen, hij werd grafisch ontwerper van onder meer websites. Tot hij in 2012 de film ‘Moonrise Kingdom’ van regisseur Wes Anderson zag. Zijn oog viel op de felgeel geverfde, staande klok in het huis van een van de hoofdpersonages.

null Beeld
Beeld

Dat bracht hem op een idee. Hij haalde een soortgelijk model uit de winkel van zijn vader, ontdeed hem van de Romeinse cijfers, de tierelantijnen, zette er een nieuw uurwerk in en schilderde hem geel. Voor op zijn kantoor. “Ik kreeg zoveel leuke reacties van vrienden dat het een hobby-project werd”, aldus Ros.

Geen Chinese onderdelen

Op Marktplaats en in kringloopwinkels kocht hij oude klokken op en bouwde ze om tot een moderne variant: een minimalistisch ontwerp, met een link naar vroeger. Toen er steeds meer vraag naar kwam wist hij dat hij iets in handen had. Hij maakte zelf een aantal ontwerpen en testte die uit. Het was het begin van KLOQ. Uiteindelijk koos hij voor de staartklok. Het idee: met zes basiskleuren en verschillende kleuren wijzers en slingers kunnen mensen zelf hun eigen klok samenstellen. Naast de staartklok verkoopt hij inmiddels ook een mantelklok in een modern jasje.

Klokkenmaker zoals zijn vader is hij niet geworden, zegt Ros lachend. Hij is toch echt meer een ontwerper. Terwijl hij vertelt zet hij een grijs exemplaar in elkaar. De berkenhouten randen schuurt hij glad, met olie werkt hij het af, en met een microvezeldoekje poetst hij de wijzerplaat schoon. “Eerlijk gezegd heb ik er zoveel gemaakt dat het tijd is voor een extra kracht”, gaat hij verder. Liever gaat hij naar beurzen, zoekt hij nieuwe verkooppunten en werkt hij aan een derde ontwerp.

null Beeld
Beeld

Zijn oude werk als grafisch vormgever mist hij niet. Heel soms ontwerpt hij nog een website, maar het doel is dat dit binnenkort niet meer hoeft. Hij wil met KLOQ de wereld veroveren. En dat is nog best een opgave, zeker omdat hij de productie in Nederland wil houden, dat maakt het duur. Hij wijst om zich heen in zijn werkplaats: “Je vindt hier geen Chinese onderdelen.” En dus groeit hij langzaam maar gestaag. Zijn vader is trots op hem. Al heeft hij nog geen KLOQ in huis. Ros: “Mijn vader is zeventig, ik weet niet zo goed of deze stijl wel bij hem past.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden