null Beeld Brechtje Rood
Beeld Brechtje Rood

Relatie-DNAHet verhaal van Anna

Anna (37) trouwde tot twee keer toe met een foute man, de derde bleek een blijvertje

Tijdgeest verkent het DNA van de liefde: hoe werkt de relatie van je ouders door op je eigen relaties? Anna (37) wilde net als haar ouders verliefd worden en voor altijd bij elkaar blijven, maar het duurde twee huwelijken voordat ze haar huisje-boompje-beestje vond.

Catrien Spijkerman

‘We waren net drie maanden getrouwd, toen mijn man werd opgepakt voor brandstichting. Voor mij kwam het totaal uit de lucht vallen, maar hij bleek het vaker te hebben gedaan. Mijn droombeeld van een huisje-boompje-beestje-leven viel in duigen. Wilde ik met hem kinderen? Ik heb mijn spullen gepakt en ben weer bij mijn ouders ingetrokken. Tot zover mijn eerste huwelijk. Ik was pas 21.

Lang vrijgezel bleef ik niet. Al snel werd ik totaal ingepakt door een nieuwe man. Ik zag hem als een kans op een nieuwe start, een nieuw leven.

Ik ontdekte dat hij vreemdging

We gingen samenwonen, dat ging goed. Op mijn 25ste vroeg hij mij ten huwelijk. Toen we drie maanden getrouwd waren – er rust een vloek op die periode – ontdekte ik dat hij vreemdging. Opnieuw kwam het volledig uit de lucht vallen. Hij had zijn mailbox open laten staan, ik zag de seksafspraken die hij via websites had gemaakt. Meerdere. Echt goor.

Wat moest ik doen? Voor de tweede keer scheiden? Ik was nog niet eens dertig. We zijn in relatietherapie gegaan, maar zelfs de therapeut zei dat het misschien beter was om uit elkaar te gaan.

Oproep: verhalen gezocht

De auteurs van de rubriek Relatie-DNA in Tijdgeest, het weekendmagazine van Trouw, zijn op zoek naar nieuwe interviewkandidaten. Heeft u ook een verhaal over de invloed van uw ouders op uw liefdesleven? Stuur een mail naar: relatiedna@trouw.nl.

Daar zat ik weer, terug bij mijn ouders. Ze ontvingen me met open armen, opnieuw. Ik kom uit een warm nest. Mijn ouders waren al heel lang bij elkaar. Mijn moeder, ze is nu overleden, was 21 toen ze trouwde, mijn vader 27. Tot die tijd woonden ze allebei nog thuis. Dat was mijn ideaal: je wordt verliefd en je blijft voor altijd bij elkaar. Ze waren niet alleen man en vrouw, maar ook beste maatjes. Ze ­deden samen leuke dingen, zoals puzzelritten. Heel ouderwets, met de auto een speurtocht doen: de één rijdt, de ander leest de kaart en samen maak je opdrachten.

Bij mij was het anders gegaan. Zoiets was niet voor mij weggelegd, dacht ik.”

Ik was voor de macho-man een makkelijke prooi

“Johan kende ik al heel lang. We gingen naar dezelfde middelbare school, we zaten in dezelfde vriendengroep. Als ik hem niet zou kennen, zou hij me in de kroeg niet zijn opgevallen. Hij is niet zo’n macho-man die altijd op de voorgrond staat, het type voor wie ik altijd een makkelijke prooi was.

Als we met de vriendengroep op stap waren, had ik het altijd heel leuk met hem. En toen ik een keer bij hem ging eten, voelde ik me zó op mijn gemak. Een van mijn vriendinnen zei: jij bent verliefd. Nee joh!, riep ik hard. Het kwam in eerste instantie niet eens in me op.

Toen ik het maanden later eindelijk met een paar wijntjes op aan hem opbiechtte, vertelde hij me dat hij al zeven jaar verliefd op me was. Hij had nooit wat geprobeerd, want ik was al die jaren bezet geweest. We ­keken elkaar aan: wat nu? Ik wilde geen relatie, ik kwam net uit mijn tweede scheiding. Ik zei: je mag mijn minnaar zijn, maar niet mijn vriend. Maar vervolgens zat ik iedere dag bij hem.

Het eerste jaar was moeilijk, ik wilde hem voortdurend controleren, bang dat hij me zou bedriegen. Hij moest me z’n ­telefoon laten zien, ik belde hem op als hij in de kroeg stond om te vragen waar hij bleef en met wie hij was. Hij had geduld en stelde me steeds opnieuw gerust. Langzaam groeide mijn vertrouwen.”

Verliefdheid, het gaat over

“Ik heb nu toch mijn huisje­-boompje-beestje. We hebben ­samen twee dochters en een dochter die hij al had uit een eerdere relatie. Hij is een lot uit de loterij. Verliefd worden is leuk, maar eerlijk is eerlijk: dat gevoel gaat over. Je moet ook elkaars beste vrienden zijn.

Wij hebben gezamenlijke hobby’s, dat is het geheim voor ­samen oud worden, denk ik. We houden van dezelfde games, ­dezelfde films, we gaan samen naar cosplay-evenementen. Met mijn ex-mannen deed ik zelden iets leuks samen.

Ik wilde nooit meer trouwen. Maar Johan zei: omdat jij twee eikels hebt getrouwd, mag ik niet met je trouwen? Zij verdienden het dus meer dan ik? Daar had hij gelijk in.

Mijn ouders zeiden: gewoon doen, dit is de goeie! Maar hij vroeg me niet. Twee keer was ik ten huwelijk gevraagd, en ging ik er maar in mee. De derde keer was ik degene die het huwelijksaanzoek deed. Dit keer was het mijn keuze. De gevaarlijke grens van drie maanden zijn we al lang voorbij. We zijn al tien jaar ­getrouwd.”

De naam in dit artikel is om privacyredenen gefingeerd. De echte naam is bekend bij de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden