NaschriftAnita Lindblom 1937-2020

Anita Lindblom was een betoverende schlagerster met lef en te veel aandacht

Anita Lindblom Beeld
Anita Lindblom

De laatste jaren van haar leven leidde Anita Lindblom een teruggetrokken bestaan in het Franse kustplaatsje Théoule-sur-Mèr, onder de rook van Cannes, waar ze een eenkamerwoning deelde met een cluster katten. Ze begaf zich nauwelijks nog buiten de deur, verklaarden de groenteboer en andere kennissen uit het dorp.

Na een teveel aan aandacht gedurende de eerste helft van haar leven had ze ervoor gekozen vrijwel alle aandacht te mijden.

Lindblom werd geboren in het Zweedse Gävle, in een arbeidersgezin, en begon haar artiestenloopbaan als balletdanseres. in 1957 stond ze op 20-jarige leeftijd op het podium van het Stockholmse revuetheater Scalarevyn, waar ze doorbrak — niet met dans, maar met het nummer ‘När den svenska flickan kysser, kysser hon med öppen mun’ (Als het Zweedse meisje kust, kust ze met een open mond). Het lied werd te obsceen gevonden door Sveriges Radio, de Zweedse publieke radiozender, die het nummer weerde van de ether. Voor Lindblom betekende het optreden het startsignaal van haar carrière die gekenmerkt zou worden door diezelfde mengeling van talent, lef en ophef.

Sterrendom tot buiten Zweden

Een paar jaar later, in 1961, nam ze de single ‘Sånt är livet’ (Dat is het leven) op, een cover van de Amerikaanse Roy Hamiltons ‘You can have her’. De hit stond weken in de toptien en bracht haar sterrendom tot buiten de Zweedse grenzen. Daarna was Lindblom niet meer te stuiten; met een moordend tempo bracht ze plaat na plaat uit, toerde ze met revuesoptredens en kwam ze bekend te staan als Zwedens voornaamste schlagerzangeres. Ze zong volksliederen, kersthits, Duitse, Italiaanse en Amerikaanse schlagers en boekte succes met haar Zweedse vertolkingen van Edith Piaf.

Op den duur kreeg ze ook af en toe een aanbod voor een filmrol. In 1970 speelde ze de manisch-depressieve Eva in ‘En kärlekshistoria’ (Een liefdesgeschiedenis) van de toen nog onbekende regisseur Roy Andersson.

En toen nam haar leven een wending.

Bewogen huwelijk

Aan het eind van de laatste opnamedag voor En kärlekshistoria ontvluchtten Lindblom en haar echtgenoot Bosse Högberg, een professioneel bokser, het land. Lindblom had een dispuut met de Zweedse belastingdienst verloren en ontving een belastingaanslag voor een, volgens haar, onredelijk hoog bedrag. Högberg had zijn eigen redenen om te vertrekken; hij was tot een gevangenisstraf veroordeeld wegens verzekeringsfraude.

Samen zochten ze hun heil in Parijs, waar hun bewogen huwelijk binnen een jaar op de klippen liep.

Lindblom zou nog jarenlang het ene na het andere vleiende aanbod krijgen — voor rollen in films, musicals, voor duetten met andere artiesten — maar sloeg de meeste hiervan af. Begin jaren tachtig trok ze zich resoluut terug uit de schijnwerpers. Ze voelde zich op de hielen gezeten door de media die geen genoeg kregen van de sappige verhalen over belastingschulden, romances en zenuwinzinkingen.

Betoverend doch gevallen

Aanvankelijk had Lindblom nog gedacht haar carrière nieuw leven in te blazen in de Verenigde Staten. Die droom werd gedwarsboomd toen haar inboedel bij de verhuizing zwaar beschadigd raakte. Het vormde het startsein voor een volgende, langslepende vete. Lindblom stopte het merendeel van haar tijd en geld in het proces tegen het Zweedse verhuisbedrijf dat ze verantwoordelijk hield en zwoer niet meer te zingen noch terug te keren naar Zweden eer ze een gepaste compensatie kreeg voor haar beschadigde meubilair. Die schadeloosstelling bleef uit en de gevallen zangeres sleet de rest van haar leven in de Franse rivièra.

“Ze was een entertainer die het publiek vanaf het podium kon betoveren”, herinnerde een vroegere collega Ann-Louise Hanson Lindblom in de Zweedse krant Expressen. “Ze had haar carrière tot op haar laatste dag kunnen voortzetten, maar jammer genoeg was haar planning een beetje verkeerd.”

Diezelfde krant bezocht Lindblom twee jaar geleden in haar woonplaats. Op de vraag hoe vaak ze terugdacht aan de tijd dat ze de grote ‘schlagerster’ was, antwoordde de 80-jarige: “Ik bén de grote schlagerster”.

Anita Lindblom werd geboren in het Zweedse Gävle op 14 december 1937 en stierf in Frankrijk, op 6 september 2020.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden