Ik heb een droomCarmen Cobos

‘Als je partner iets krijgt, ben je samen ziek’

Carmen Cobos en haar man Kees Rijninks. Beeld Jorgen Caris
Carmen Cobos en haar man Kees Rijninks.Beeld Jorgen Caris

In deze interviewrubriek vraagt de redactie van Trouw aan bekende én minder bekende mensen waar ze over dromen, overdag of ’s nachts. Vandaag: Carmen Cobos.

Noor Hellmann

“Vaak droom ik dat ik terug ben in het huis van mijn grootmoeder. Ik ben weer een klein meisje en zie mezelf staan in de hoek van haar keuken. Op tafel staat een enorme pot, het eten kookt over en ik besef dat het mij gaat verbranden. Het is een nachtmerrie die herinnert aan het ongeluk dat mijn oudere broer in zijn jeugd had. Terwijl mijn ouders naar de markt waren opende hij een hogedrukpan die op het vuur stond, daarbij liep mijn jongere zusje een lichte brandwond op. Hij ging met haar naar de dokter, maar niemand had door dat hij er veel erger aan toe was. Zijn hele onderarm was verbrand.

Ik ben niet een gelijkmatig iemand: de ene dag zie ik alles zonnig in, de volgende dag kan ik heel somber zijn. Misschien verklaart dat waarom ik altijd zo heftig droom. Sinds mijn man Kees ziek is heb ik nachtmerries waarin ik dingen kwijt ben geraakt: mijn computer, mijn sjaal, mijn handschoenen en zelfs mijn tanden. Ik zoek vergeefs en voel me verloren. Dat is gek, want materieel verlies kun je herstellen, maar deze pijn gaat dieper en heeft te maken met een angst die ik niet kende: de angst om Kees te verliezen. Als ik denk aan een leven zonder hem is het alsof ik mijn ziel verlies.

Nieuwe keuzes

In augustus 2014 hoorde Kees dat hij de ziekte van Parkinson heeft. We wisten dat er iets mis was, toch was de diagnose een grote schok. Het is een ziekte waarbij alles geleidelijk steeds meer inspanning kost. Kees zet niet meer automatisch de ene voet voor de andere, maar het ergste vind ik dat ook een deel van de hersens sterft. Ik wil bij hem blijven tot het eind, maar uiteindelijk moet hij zonder mij naar een verzorgingshuis.

Als je partner iets krijgt ben je samen ziek. Onze wereld was grauw, maar nu Kees al een poos stabiel is proberen we vast te houden wat hij nog kan. We werken dan ook gewoon zoals we dat al jaren doen: hij produceert mijn films. We hebben nu de documentaire ‘Samen’ gemaakt waarin we een jaar lang ongeneeslijk zieke patiënten en hun partners volgen. Ook wijzelf komen voor de camera. De vraag is: hoe houd je veerkracht? Een vrouw vertelt dat ze door de ziekte nieuwe keuzes is gaan maken: ze doet dingen die ze leuk vindt en laat zien dat een ander leven mogelijk is.

Het verdriet verdwijnt niet, maar er is een lichtpuntje: neurowetenschappers doen onderzoek naar een medicijn dat Parkinson misschien ooit kan genezen. In een volgende film willen we volgen hoe ze dat nieuwe experiment gaan testen. Of het medicijn er komt en of Kees er nog wat aan zal hebben weet ik niet, maar zolang je een droom hebt is er hoop.”

Carmen Cobos (55) is filmregisseur. Met haar man, de producent Kees Rijninks, maakte ze de documentaire ‘Samen’. Vanaf 5 december in de bioscopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden