null Beeld Tasty Lemon
Beeld Tasty Lemon

Smaak van de chefRolf Leliveld

Af en toe moet je het duiveltje op je schouder wat te eten geven

Rolf Leliveld (37) en Rob van den Broek (44) openden in Rotterdam fastfoodrestaurant The GOAT, oftewel The Greatest Of All Times.

Hoe maken jullie ‘the greatest’ waar?

Rolf Leliveld: “Wij maken top notch junkfood, het summum van guilty pleasure. Bijvoorbeeld loaded fries, een soort kapsalon 2.0. De kapsalon kennen mensen als de kleffe hap na het stappen. Dat kan veel beter! De basis is friet, daarbovenop ‘laad’ je wat je lekker vindt. Een truffelmayootje en wat krulletjes Parmezaan vind ik niet loaded. Bij ons krijg je er fried chicken, pulled pork of chili con carne op, koolsla, cheddarkaas, zelfgemaakte saus – de hele schijf van vijf.

“Met onze smash burger gaan we juist terug naar de basis. Juist geen dikke ‘gourmet burger’ die je onmogelijk kunt afhappen door de toren aan ingrediënten die erop ligt. Wij gebruiken geen voorgevormde hamburgers, maar maken zelf gehaktballetjes van rul gehakt, die we op een loeihete plaat smashen. Door de hitte karamelliseert het vlees meteen en blijven alle sappen behouden. Het is een vrij dunne burger, de classic variant komt met meegebakken uitjes, kaas, augurken en zelfgemaakte saus. Een hamburger zoals-ie ooit bedoeld is.”

Maar de trend is toch vegan en gezond?

“We hebben ook genoeg vegan hoor. We maken zelf kipvervangers op tarwebasis, en we hebben vegan mayo’s die net zo vettig en royaal smaken als de echte. Maar het is allemaal allesbehalve gezond. Af en toe moet je het duiveltje op je schouder wat te eten geven.

“Ik hou er zelf gewoon erg van. En ik zie veel kansen voor verbetering. Ik ben een aantal keer op reis geweest door de VS, daar heb ik veel inspiratie opgedaan. In tegenstelling tot de rest van de wereld loopt Nederland bijvoorbeeld achter met fried chicken – verder dan Kentucky Fried Chicken komen we niet. Ook dat kan veel beter! Wij gebruiken verse kip, marineren in karnemelk, we hebben ons eigen mengsel van kruiden en bloem.”

Wat moeten we zeker proberen?

“Chicken & Waffles, de ultieme combinatie tussen zoet en hartig. Het verhaal gaat dat de jazzartiesten in New Orleans na een laat optreden niet wisten of ze diner of ontbijt moesten bestellen, daarom namen ze het allebei. Zo is de wafel met boter, maple syrup en gefrituurde kip ontstaan.

Wat kost het?

Een portie kost zo’n 10 euro.

In ‘De smaak van de chef’ vertelt een kok waarom hij kiest voor bepaalde gerechten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden