Koken met KarinKarin Luiten

Aardbeientiramisu (met vlierbloesem)

Jaren geleden, in het begin van mijn schrijfcarrière, fabriceerde ik elk jaar een culinaire scheurkalender. Daar heb ik in ieder geval één hebbelijkheid aan overgehouden: het sparen van culiquotes. Omdat 365 recepten wel heel veel was om te verzinnen, vulde ik regelmatig een kalenderblaadje met een vrolijke uitspraak van deze of gene, als het maar over eten ging.

Liefst beroemdheden, zoals Sophia Loren (‘Alles wat je ziet, heb ik te danken aan spaghetti’) of Alfred Hitchcock (‘Een moord zonder blinkende schaar is als asperges zonder hollandaisesaus. Smakeloos.’). Zelfs als de herkomst uiterst dubieus was (Marie Antoinette: ‘Let them eat cake’), want alles kon een mooi bruggetje zijn om een toepasselijk recept aan te koppelen. Ook uitspraken van eigentijdse schrijvers, BN’ers of politici konden op mijn aandacht rekenen. Nog altijd heb ik de neiging om de krant te lezen of tv te kijken met een pen in de hand. Zo vulde ik jarenlang beetje bij beetje een grote bak vol losse papiertjes, die ik elk voorjaar bij aanvang van het schrijfproces omkieperde. Laatst kwam ik ineens de bak weer tegen, met daarin deze culi-conversatie uit de film ‘Young Adult’, tussen dochter Mavis (Charlize Theron) en haar moeder:

Mavis: “Mam, wil je die foto van mij en Allan weghalen?”

Moeder: “We vonden het zo’n leuke herinnering.”

Mavis: “Aan mijn mislukte huwelijk?”

Moeder: “Nou, de bruiloft was geen mislukking hoor. Weet je nog, de tiramisu?”

Is dat geen mooie aanleiding om weer eens tiramisu te maken? Alleen voorzag ik talloze vragen of het ook zonder rauw ei kan. Nu we al corona hebben, kunnen we er niet ook nog salmonella bij hebben. Begrijpelijk. Dus ik probeerde het zonder ei. En ook maar meteen zonder cacao en koffie, maar een zomerse variant, met aardbeien. En met vlierbloesem, daar hebben we immers net vorige week flessen vol van gemaakt.

aardbeientiramisuBeeld Karin Luiten

Zelf maken, voor 6 personen:

500 g rijpe, geurige aardbeien
1 doos lange vingers (± 30 stuks)
1 bakje mascarpone (250 g), op kamertemperatuur
250 ml slagroom, koelkastkoud
125 ml vlierbloesemsiroop

Garnering:
een paar blokjes (± 15 g)
witte chocola
wat muntblaadjes

Roer de mascarpone los met 50 ml vlierbloesemsiroop. Klop de slagroom lobbig met de mixer. Doe de mascarpone erbij en mix kort tot een geheel. Leg de lange vingers in een diep bord en besprenkel met de rest van de siroop. Snij de aardbeien in plakjes, hou ± 100 gram aan mooie exemplaren apart voor de garnering bovenop. Verdeel alles in 3 lagen in een mooie (glazen) schaal: eerst lange vingers, dan mascarponeroom, dan aardbeien, et cetera. Eindig met een glad gestuct laagje room. Garneer met de achtergehouden aardbeien, geraspte witte chocola en muntblaadjes. Zet minstens twee uur in de koelkast, maar langer kan ook makkelijk. U kunt dit zelfs al de dag tevoren maken.

Tips

• Smaakvarianten: rabarber, frambozen, bramen, pistachenootjes, sinaasappelrasp.

•‘Doubtless God could have made a better berry, but doubtless God never did.’ Kalenderquote over de aardbei van ene dr. William Butler (17de-eeuwse Engelse schrijver).

info@kokenmetkarin.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden