Beeld Jorgen Caris

Ik heb een droom Annelinde Reijntjens

Aanstaand student Annelinde (20): Ik heb veel zin in het studentenleven

Annelinde Reijntjens (20) begint op 2 september met de studie rechten aan de Universiteit Utrecht.

“Omdat ik ga studeren in Utrecht heb ik daar meegedaan aan de Uitweek: ik heb enorm genoten van deze introductie waarin je de stad en andere eerstejaars leert kennen. Van de spanning en opwinding droomde ik de avond ervoor dat ik te laat was en niet vooruitkwam. Ik bleek al mijn spullen vergeten en moest weer naar huis. Ik heb wel vaker eindeloze dromen waar­in ik niet vooruitkom, vooral als ik me ergens zenuwachtig over maak. Ook tijdens mijn eindexamen droomde ik dat ik te laat kwam waardoor ik het examen niet meer kon doen.

Ik heb last gehad van faalangst. Als ik een toets had op school dacht ik: straks laat ik niet zien wat ik kan. Ik sloeg dicht, alles werd zwart en ik haalde slechte cijfers. Ik heb toen zelf aan de bel getrokken en kreeg hulp waardoor ik er uiteindelijk overheen kwam. Bang dat het weer gebeurt als ik ga studeren ben ik niet. Misschien dat de studie niet bij me past, maar dat weet je pas als je eraan begint.

In de brugklas had ik nog het idee dat ik bij de politie wilde gaan werken, maar toen ik op een gegeven moment een vakkenpakket moest kiezen en studiegidsen bekeek, kwam ik uit bij rechten. Later heb ik nog wel andere studies overwogen, toch sprak rechten me steeds het meest aan. Ik hou van taal en debatteren. Rechtvaardigheid vind ik belangrijk. Ik wil weten wat de achterliggende reden is van din­gen, hoe de maatschappij in elkaar zit. Wat zijn de regels, tot waar reiken ze, hoe ver kun je gaan?

Ik heb ambitie, en koester het gevoel dat ik iets tot stand kan brengen, al weet ik nog niet hoe. Misschien als advocaat of rechter – met rechten kun je veel kanten op. De diplomatie lijkt me interessant, of werken voor de Europese Unie of de Verenigde Naties. Ik wil graag carrière maken, maar moeilijk vind ik dat de maatschappij, en ook een massale studie als rechten, best hard is. Ik hou juist van het klei­ne en persoonlijke. Op de Vrije School en in mijn opvoeding leerde ik oog te hebben voor het menselijke aspect. Ik wil daarom proberen bij mijzelf te blijven en me niet te verliezen in de grote harde wereld.

Ik zoek nu een kamer: lastig, want ik ben ­behoorlijk kieskeurig en het is duur. Ik zie er­tegen op dat ik moet gaan lenen en straks mijn werkend leven met schulden begin, maar ik laat me er niet door tegenhouden. Ik heb veel zin in het studentenleven, het lijkt me fijn om me zelfstandig te voelen en alles zelf te regelen. Na een tussenjaar waarin ik heb gewerkt en met mijn vriend drie maanden door Zuidoost-Azië heb gereisd, kijk ik uit naar studeren. Ja, het is een overgang, maar het geeft me ook een doel. Ik wil weer iets moeten.”

In deze interviewrubriek vraagt de redactie van Trouw aan bekende én minder bekende mensen waar ze over dromen, overdag of ’s nachts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden