Drinken Grimbergen dubbel

Aan abdijbier komt vaak geen monnik te pas

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Deze week: een Grimbergen dubbel.

Het was vast serieuze journalistieke interesse, die journalisten uit meer dan dertig landen dit jaar naar een persconferentie in de abdij van Grimbergen lokte. Al valt niet uit te sluiten dat het gratis bier dat vast ook geschonken werd, een dempende invloed had op de kritische zin van de verzamelde verslaggevers. Want overal verschenen vervolgens juichende berichten: de broeders gaan binnenkort weer zelf bier brouwen in hun klooster, volgens een oud recept uit het jaar elfhonderdzoveel.

Maar bij nadere beschouwing bleek dat recept toch niet bruikbaar, het dient alleen ‘ter inspiratie’. En dat er een nieuwe microbrouwerij wordt opgericht, ach, dat gebeurt elke week wel ergens. Nee, het echte nieuws luidt natuurlijk: het ‘abdijbier’ van Grimbergen dat u nu in menige kroeg of winkel kunt kopen, wordt helemaal niet in een abdij gebrouwen, maar in een brouwerij van de Carlsberg Group.

Een typisch fabrieksbiertje

Al was ook dat natuurlijk wel bekend. Het geldt voor meer abdijbieren. Die zijn vaak een manier voor kloosterordes om wat bij te verdienen door een naamslicentie uit te geven aan een commerciële brouwer. Eigenlijk hetzelfde verdienmodel dat Donald Trump gebruikte voor zijn onroerendgoedimperium. 

Als u heel erg hecht aan het idee van een binnen de kloostermuren in gebed en contemplatie gebrouwen biertje, dat kan wel, dan moet u een echte trappist bestellen, zoals Westmalle of Orval.

En Grimbergen? Ik dronk deze week een Dubbel: een donker, caramelachtig zwaar bier dat mij wel bij de gure avond leek te passen. Het was aan de zoete kant, en bij de tweede begon dat zoet zelfs erg te overheersen. Een prima biertje, maar ook een beetje een makkelijk biertje. Eerder een typisch fabrieksbiertje, zou ik haast zeggen, dan een typisch abdijbiertje – wat dat laatste ook moge zijn.

Grimbergen dubbel
Beerwulf.com; € 1,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden