Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zwitserse zonnestroom uit een goedkoop verfje

Home

Vincent Dekker

Een voorbeeld van een kleurstofzonnecel, van ColorSol en het Fraunhofer Institut. © ColorSol
Weblog

Uw huis van zonne-energie voorzien door de gordijnen een fris kleurtje te geven? Het zou over een jaar of tien, vijftien zo maar waar kunnen zijn. Dankzij onderzoekers van de universiteit in het Zwitserse Basel.

Met dank aan een tipgever die ik meteen maar promoveer tot de orde van dubbel-goud (want binnenkort zal ik ook een tweede tip van hem hier de revue laten passeren) kan ik u wijzen op een artikel in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Daarin legt de krant uit dat zonnecellen van kleurstoffen wel eens veel goedkoper zouden kunnen worden.
Invallend licht zorgt in bepaalde kleurstoffen voor vrije elektronen, waarmee dus stroom opgewekt kan worden. Probleem is dat veel van die kleurstoffen nog gemaakt worden met het zeldzame metaal ruthenium. Terwijl het productieproces van kleurstofzonnecellen veel goedkoper is dan het maken van de zonnepanelen die nu overal op daken staan, maakt ruthenium de zaak toch weer duur.
Dat hoeft echter niet lang meer zo te zijn, legt de FAZ uit. Want in Basel zijn ze er in geslaagd om het ruthenium te vervangen door zink. En dat metaal is er in overvloed.
Nog niet te vroeg juichen lijkt echter het devies, want de zinkcellen hebben nog een lange weg te gaan. Terwijl veel kleurstofcellen al zo'n elf procent van het licht in stroom weten om te zetten, komt de zinkvariant nog niet eens aan één procent toe.
Toch durven de onderzoekers al aan concrete toepassingen te denken. Zo zien zij intelligente gordijnen voor zich die overdag energie opslaan en 's avonds de kamer verlichten.

Meer interesse in energiezaken? Volg me ook via @VincentDekker4.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie