Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zwembroek

Home

Ruud Verdonck

Vroeger, toen biechten onder katholieken nog moest, hoorde je verhalen over mensen die niet in hun eigen kerk maar ergens verderop, liefst bij de paters aan de overkant van 't spoor hun zonden gingen vertellen. Pas later -toen ik zelf aan dat soort zonden toe was maar het biechten had afgeschaft- begreep ik waarom mensen liever een halfuur wachtten bij zo'n anonieme pater dan dat ze hun zonden opbiechtten bij meneer pastoor die ze ook bij de bakker, op het voetbal en bij het koor tegenkwamen.

Nederland is inmiddels ontzuild en ontkerkelijkt, maar dat gevoel dat hebben we kunnen behouden, las ik in een artikel over de 'Lingerie Expresse'. Dat is een reclametrein die dit najaar door Nederland trekt, in plaats van vertragingen. In de trein worden mini-workshops gehouden ('aha, dus die pijp moet helemaal niet over het hoofd, nou dat hebben ze me nog nooit verteld'), er zijn in het gangpad modeshows, er is een nachtmode-couchette, een badmode-cabine en een sportmode-coupé. Het schijnt allemaal aangericht te worden, omdat 'mensen nog steeds angstig zijn om in de winkel vragen te stellen over lingerie'. Bij Hunkemöller drentelden vroeger op de stoep altijd van die blozende ik-hoor-d'r-niet-bij-heertjes, tegenwoordig staan ze met een voornaam gezicht te telefoneren, valt het niet op. De trein biedt deze mensen thans uitkomst. Door een treinkaartje te kopen, lijkt het wel alsof ze naar kantoor gaan of op familiebezoek. Maar dan sluipen ze even later onder gelijkgezinden de nachtmode-couchette in en dan durven ze hun vraag te fluisteren: een pyjama met beertjes erop, weet u dat: bestaan die ook in extra large?

Is er dan niets veranderd? Jawel. De Nederlander is bezig met een Europese onderbroeken-inhaalslag: de string is in. Maar qua badmode is gebleken dat de Nederlandse man nog te weinig zwembroeken koopt, slechts één in de zeven jaar. Kan kloppen. Als ik vrijwillig te water ga, doe ik dat al jaren in een voormalige voetbalbroek in plaats van in zo'n aanstellerig, eigentijds, fel gekleurd stuk zwemgebeuren. En de kamerjas is uit - behalve bij mij. Het is onder echte mannen de gewoonte om 's morgens vroeg aan de deur te verschijnen gekleed in een oud T-shirt en een voormalige zwembroek.

Deel dit artikel