Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zweepslagen voor christenen in Saoedi-Arabië na bekering

Home

FEMKE AWATER

VN-commissie dringt aan op meer vrijheid van religie

Een rechtbank in Saoedi-Arabië heeft twee mannen veroordeeld tot zweepslagen en gevangenschap omdat ze een vrouw zouden hebben bekeerd tot het christendom. Dat meldde de nationale krant, Saudi Gazette, gisteren.

Een Libanese man kreeg zes jaar gevangenisstraf en driehonderd zweepslagen opgelegd voor de bekering. Een Saoediër, die de vrouw zou hebben geholpen het conservatieve islamitische land te ontvluchten, kreeg van de rechtbank twee jaar celstraf en tweehonderd zweepslagen.

In Saoedi-Arabië is het wettelijk verboden voor moslims om hun geloof op te geven. Openlijk een ander geloof praktiseren dan de soennitische islam is ook nog steeds strafbaar. Volgens de United States Commision on International Religions Freedom (USCIRF) heeft de regering vorig jaar maatregelen doorgevoerd die vrijheid van religie verbeteren.

Dwight Bashir, assistent directeur voor politiek en onderzoek: "De religieuze politie heeft minder bevoegdheden gekregen en daarom worden minder mensen opgepakt". Het is een aantal jaren geleden dat Bashir zo'n harde straf heeft gezien voor enkel de hulp bij een bekering.

Desondanks blijft Saoedi-Arabië een van de vijftien landen waar de internationaal erkende commissie zich extra zorgen om maakt. Religieuze minderheden en afvalligen worden er nog steeds berecht, veroordeeld en gevangen genomen. Bashir: "De verbeteringen zijn relatief. Zolang het strafbaar is om je als moslim te bekeren tot een ander geloof, verandert er niet veel".

Deze zaak begon vorig jaar nadat de familie van de bekeerde vrouw naar de politie stapte. Deze zei dat de vrouw door haar collega's van een verzekeringsmaatschappij "gehersenspoeld" en uit het land gesmokkeld was. Naar verluidt heeft de vrouw, van wie de naam niet bekend is, asiel gekregen in Zweden. Voor haar bekering zou ze in Saoedi-Arabië de doodstraf kunnen krijgen.

Deel dit artikel