Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zweden staakt onderzoek naar Julian Assange in verkrachtingszaak

Home

Redactie

Julian Assange spreekt op een conferentie via een videoverbinding vanuit de ambassade van Ecuador. © EPA
Update

De Australische klokkenluider Julian Assange wordt niet langer gezocht in het onderzoek naar de verkrachting van twee Zweedse vrouwen. Dat melden Zweedse media. 

Assange werd niet aangeklaagd voor de verkrachting, maar moest zich melden voor verhoor. De reden voor het staken van het Zweedse onderzoek is dat volgens de aanklager "alle mogelijkheden om het onderzoek te bevorderen zijn uitgeput". 

Lees verder na de advertentie

Assange heeft altijd ontkend betrokken te zijn bij de zaak, maar weigerde naar Zweden te komen. Hij is bang dat hij door Zweden zou worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Daar hangt hem vervolging boven het hoofd voor het lekken van duizenden geheime documenten van het Amerikaanse leger en overheid via WikiLeaks. 

Assange zit daarom al sinds 2012 ondergedoken in de ambassade van Ecuador in Londen, om uitzetting naar Zweden te voorkomen. Ecuador heeft hem politiek asiel gegeven, maar de Britse regering wilde niet toestaan dat hij het land verlaat. Hoewel de Zweedse politie niet meer achter hem aan zit, kan Assange de Ecuadoriaanse ambassade nog niet verlaten zonder opgepakt te worden. De politie in Londen zit achter hem aan omdat hij in 2012 de voorwaarden voor borgtocht heeft geschonden na een arrestatie destijds.

Juan Branco, de advocaat van Assange, heeft laten weten dat Assange nu politiek asiel aan wil vragen in Frankrijk. Hoe hij Frankrijk denkt te bereiken zonder opgepakt te worden door de Britten, maakte de advocaat niet duidelijk.

Assange is in ieder geval blij met het Zweedse besluit. Hij tweette, zonder enige toelichting, een vrolijke foto. 

Lees ook: Julian Assange is uit op chaos en ontwrichting


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel