Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zwarte Piet doet elk jaar weer pijn

Home

Liesbeth Tjon A Meeuw en journaliste

Videobeeld van de arrestatie van een van de actievoerders tijdens de Sinterklaasintocht in Dordrecht.
Opinie

Sommige kleine berichten in het nieuws leggen iets veel groters in de samenleving bloot. Een mooi voorbeeld is het bericht over de aanhouding van twee actievoerders bij de intocht van Sinterklaas in Dordrecht. Zij droegen T-shirts met de boodschap 'Zwarte Piet is Racisme'. Filmpjes van de arrestatie leidden tot honderden reacties.

De meeste mensen konden geen sympathie opbrengen voor de actievoerders. Ik ken de beide jongens, ze voeren al maandenlang campagne tegen Zwarte Piet en ik steun hun campagne volledig.

In plaats van dat ze het Sinterklaasfeest willen verbieden, wat volgens mij niet werkt, proberen ze mensen bewust te maken van waar Zwarte Piet voor staat. Ze doen met hun campagne, wat ik jarenlang niet heb durven doen, en met mij heel veel andere mensen. Zij voeren een publiek debat over het onderwerp Zwarte Piet. Een onderwerp waar mijn tenen al heel lang krom van gaan staan.

Elk jaar word ik geconfronteerd met pijnlijke momenten uit mijn jeugd, toen ik voor Zwarte Piet ben uitgemaakt. Ja, hier in Nederland, en ik ben niet de enige. Zwarte Piet is een karikatuur van een persoon met een donkere huidskleur. Hij is dom, onbeschaafd en niet meer dan het hulpje van de Sint.

Dat is dus niet het beeld van een schoorsteenveger, maar van een allochtoon, migrant, een Surinamer, een Antilliaan of Afrikaan, kortom iemand met míjn huidskleur.

Zoals ik al opmerkte, geloof ik niet in verbieden, maar wel in bewustwording. Het is echt de hoogste tijd dat het beeld waar Zwarte Piet voor staat, wordt doorgeprikt. Ik mis al jarenlang een goede discussie hierover. Waar is het zelfonderzoek en de zelfreflectie als het gaat over deze traditie?

Lees het hele artikel op: http://zwartepietisracisme.tumblr.comTrouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie