Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zwarte lijst seksueel misbruik Boy Scouts VS gepubliceerd: 1247 namen

Home

Redactie

Boy Scouts. © ANP

Een Amerikaans advocatenkantoor publiceert vandaag 20.000 vertrouwelijke documenten van de Amerikaanse padvindersorganisatie Boy Scouts. Hierin staan de namen van 1247 scoutingsleiders en vrijwilligers die weggestuurd zijn wegens beschuldigingen van seksueel of ongepast gedrag met jongens, meldt CNN.

In de documenten, waarin informatie uit 1965 tot 1985 staat, zijn de namen van slachtoffers en getuigen weggehaald. De documenten worden vrijgegeven na toestemming van het Hooggerechtshof van Oregon. Het advocatenkantoor dat over de documenten beschikt heeft de zaak van een jongen die eind 2009 door een vrijwilliger is misbruikt behandeld. De vrijwilliger is veroordeeld, de Boy Scouts of America moesten 18,5 miljoen dollar schadevergoeding betalen.

Er lopen meerdere zaken tegen medewerkers van de scouting. Volgens advocaten van de slachtoffers bieden de documenten inzicht in de problemen van organisatie. De Boy Scouts probeerden de publicatie van de bestanden tegen te houden.

Wayne Perry, directeur van de Boy Scouts, heeft woensdagavond wel zijn excuses aangeboden voor misstanden bij de vereniging. 'Deze organisatie is zeer toegewijd aan het beschermen van onze jeugd. In sommige gevallen heeft de organisatie ontoereikend, ongepast of gewoonweg verkeerd gereageerd op beschuldigingen aan het adres van onze medewerkers. We willen onze excuses aanbieden aan de slachtoffers en de familie van slachtoffers dat we hebben gefaald om hen te beschermen.'

In februari vroeg een rechter al om de zwarte lijst van de Boy Scouts. Formeel staat de lijst bij de scoutingorganisatie bekend als 'ineligible volunteer files'. Vertegenwoordigers van Boy Scouting of America hebben zich altijd verzet tegen openbaarmaking. Ze zeggen dat dit botst met het recht op privacy van slachtoffers, en dat van veel mensen op de lijst nooit bewezen is dat alle beschuldigingen ook werkelijk kloppen.

Deel dit artikel