Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zwarte 'ex-landloper' mocht niet stemmen

Home

Johan ten Hove

De meeste aandacht in de Verenigde Staten gaat uit naar wat er ná dinsdag 7 november, de dag van de presidentsverkiezingen, allemaal misging. De zwarte burgerrechtenbeweging NAACP wil wel eens weten wat er vóór die datum zoal verkeerd liep.

Betty Johnson ging die dag, met alle benodigde papieren, naar het stembureau in Miami om te kiezen, maar bleek daar niet geregistreerd. Dat was vreemd, omdat ze in september nog had meegedaan aan lokale verkiezingen. Ze eiste haar recht, en ambtenaren bij het stembureau probeerden het districtskantoor te bellen om de zaak op te helderen. Dat lukte niet, omdat de lijn overbezet was. Ze wachtte tot het stembureau om zeven uur dichtging en moest toen weg. Ze heeft niet kunnen stemmen. Betty Johnson is een zwarte vrouw.

Kandy Wells en haar man Walter lieten zich in september in Tampa registreren als kiezers. Enkele weken later kreeg haar man een stemkaart. Die van haar is nooit gekomen. Kandy kon niet stemmen. Walter is blank en Kandy is zwart.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van mensen die in Florida niet konden stemmen, zoals gisteren in de Britse krant The Guardian geportretteerd. De burgerrechtenbeweging NAACP (National Coalition for the Advancement of Coloured People) heeft 486 klachten binnengekregen. Er kwam een dik rapport met onder ede afgelegde verklaringen van mensen die zeggen te zijn gehinderd bij het stemmen.

De NAACP stapte naar de rechter om een aanklacht in te dienen. Dominee Jesse Jackson meent dat de stem van zwarten 'systematisch onderdrukt' wordt. Dat zou ongunstig zijn voor de Democratische kandidaat Al Gore: zwart Amerika stemt hoofdzakelijk Democratisch.

De burgerechtenbeweging heeft in zoverre al succes dat het Amerikaanse ministerie van justitie twee medewerkers naar Florida heeft gestuurd om onderzoek te doen naar de vele meldingen over onregelmatigheden.

Een woordvoerder van Justitie meent dat het vooral zwarten en leden van andere minderheden zijn, die hebben geklaagd dat ze door stembureau-medewerkers zijn gehinderd. De onderzoekers moeten uitmaken of de beschuldigingen een officieel onderzoek door justitie rechtvaardigen.

Gedurende de verkiezingscampagne voor 7 november werd steeds duidelijker dat Florida een sleutelrol zou gaan vervullen in de strijd. Verschillende burgerrechtenbewegingen probeerden zoveel mogelijk leden van minderheden aan te sporen te gaan stemmen. In juni van dit jaar voerden de gouverneur van Florida, Jeb Bush (broer van de Republikeinse presidentskandidaat George W. Bush), en zijn minister Katherine Harris een aantal administratieve maatregelen door. Dit met het verklaarde doel fraude tegen te gaan. De afdeling verkiezingen in Harris' bureau stelde een lijst op met meer dan 700000 mensen in Florida die niet zouden mogen stemmen vanwege een crimineel verleden. De lijst werd verstuurd naar de kiesdistricten. Dat gebeurde op grond van een wet uit 1868, volgens welke misdadigers en ex-misdadigers voor het leven van de stembus kunnen worden geweerd. In Florida is dertien procent van de bevolking zwart, maar zwarten maken 55 procent uit van de gevangenisbevolking.

Er stonden bovendien duizenden mensen ten onrechte op de lijst. Of omdat ze nooit veroordeeld waren voor welk vergrijp dan ook, of omdat ze hun straf al lang hadden uitgezeten en hun rechten hadden teruggekregen. De lijst zat zo vol met fouten dat verschillende districten weigerden ermee te werken.

Neem Wallace McDonald bijvoorbeeld. In 1959 viel hij op een bankje in slaap toen hij op de bus wachtte. Hij werd gearresteerd wegens landloperij en voor straf tewerkgesteld bij de vuilnisdienst. McDonald was het er niet mee eens, verliet 'zijn werk' en kreeg een boete van dertig dollar. Bijna veertig jaar daarna kreeg hij een brief waarin stond dat zijn naam van de kieslijst was geschrapt, omdat hij een ex-crimineel zou zijn. Hij heeft bij alle verkiezingen sinds de jaren zestig gewoon kunnen stemmen, maar die van 2000 moest hij overslaan. ,,Iets moet hier goed mis zijn'', zegt McDonald. De NAACP wil graag weten wat. Misschien ten overvloede: ook McDonald is zwart.

Deel dit artikel