Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zwarte Cross niet alleen voor motorfreaks

Home

Ruth van der Kolk

Bezoekers arriveren bij het festivalterrein van de Zwarte Cross. © Herman Engbers

Weer of geen weer, Zwarte Cross gaat vandaag onvermoeid door. Trouw-verslaggever Ruth van der Kolk liep gisteren over het festival.

"Zoepsidie voor armlastigen. Iedereen is gelijk!", roept een acteur, verkleed als ambtenaar met brilletje en de haren in een scheiding. Hij staat voor een loket op wielen. Verschillende bezoekers van festival Zwarte Cross staan in de rij om de 'ambtenaren' ervan te overtuigen dat zij recht hebben op een gratis muntje voor eten of drinken.

"Dit loket moet je niet te serieus nemen, maar het onderliggende idee is wel om iets te betekenen voor anderen", vertelt Gijs Jovink, directeur van de Zwarte Cross. "Mensen die krap zitten kunnen gratis muntjes krijgen op het festival." Hij wijst naar een bord met de tekst 'Neem jezelf niet te serieus, dat doen wij ook niet'.

De Achterhoekse gekkigheid van de Zwarte Cross is gisteren losgebarsten. Dit is het grootste betaalde festival in Nederland, en de grootste motorcross ter wereld. Dit weekend is er zo'n 140 hectare bezet door een crossbaan, 27 podia en attracties zoals de 'pizzaburgerbaan', een kabelbaan over het festival. Zo'n 200.000 bezoekers komen een dagje of weekend naar Lichtenvoorde.

Poëzie en reggae
De Zwarte Cross legt de nadruk op gelijkheid. "Huidskleur, armoede en rijkdom doen er hier niet toe. Iedereen is welkom", klinkt een stem met een Achterhoeks accent door de luidsprekers. "En zo is dat", zegt Jovink.

"De meeste festivals zijn zo eenzijdig, waardoor er veel dezelfde mensen naartoe gaan van dezelfde leeftijd en met dezelfde interesses. De Zwarte Cross wil juist dat iedereen het leuk vindt om te komen. Niet alleen de motorfreaks. Wij vinden bijvoorbeeld dat motors, poëzie, reggae- en jazzmuziek heel goed bij elkaar passen. Dat maakt de Zwarte Cross uniek, waardoor zoveel mensen hier op af komen."

Lies en Anton Berentsen, beiden 74 jaar, komen er al jaren. "Ieder jaar fietsen we vanuit Winterswijk hiernaartoe om de stunts te bekijken. Anton heeft 25 jaar lang gecrosst met de motor en de auto, dus hij komt hier graag."

Ook de twee broers Frits en Johan Groot Roessink zijn te spreken over het festijn. "Iedereen uit onze woonplaats Voorst gaat hiernaartoe. De organisatie is zo gek als een deur, maar wij houden wel van die gekkigheid. Van ruige voertuigen tot een blagenweide (Achterhoeks voor kinderweide, red). Voor iedereen wat wils", lacht Johan.

Hoewel de organisatie zich meer wil focusen op gelijkheid en diversiteit, is de motorcross nog altijd het meest populair van heel het festival. Steeds meer mensen zijn benieuwd naar de spectaculaire stunts.

Lees verder na de advertentie
De meeste festivals zijn zo eenzijdig, waardoor er veel dezelfde mensen naartoe gaan van dezelfde leeftijd en met dezelfde interesses

Uitgedoste voertuigen op de eerste dag van de Zwarte Cross. © anp

Afstand
De organisatie heeft de veiligheidsregels dit jaar flink aangescherpt, omdat ze geschrokken waren door het drama van vorig jaar in Haaksbergen. Drie mensen kwamen om het leven en 28 raakten gewond doordat een monstertruck er bij een evenement het publiek inreed. "Om dit te voorkomen zijn er greppels gegraven op het crossterrein, zodat voertuigen worden afgeremd wanneer ze uit de bocht vliegen. De afstand tussen het publiek en de voertuigen is nu ook groter, en de snelheid van de voertuigen ligt lager dan voorheen", zegt Jovink.

Annette Bronsvoort, burgemeester van Oost Gelre, let ook op de veiligheid en de sfeer. Ze is tevreden met hoe het festival nu verloopt. "De inwoners van Lichtenvoorde zijn trots op dit festival", zegt Bronsvoort. "Drieduizend verenigingsleden uit de regio helpen mee. Dat is een vierde van het totale inwonersaantal." Door de medewerking van de vrijwilligers uit de regio behoudt de Zwarte Cross een Achterhoekse cultuur, vindt de directeur. De behulpzaamheid en het omzien naar de ander staat hoog in het vaandel.

"Ik heb net muntjes gekregen van 'de ambtenaar'", vertelt rolstoelgebruiker Frans Kuyper. "Hoewel ik niet veel geld heb, kan ik toch genieten van de Zwarte Cross."

De afstand tussen het publiek en de voertuigen is nu ook groter, en de snelheid van de voertuigen ligt lager dan voorheen

Deel dit artikel

De meeste festivals zijn zo eenzijdig, waardoor er veel dezelfde mensen naartoe gaan van dezelfde leeftijd en met dezelfde interesses

De afstand tussen het publiek en de voertuigen is nu ook groter, en de snelheid van de voertuigen ligt lager dan voorheen