Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zwartboek neemt NFI op de korrel

Home

AMSTERDAM (ANP) - Een groep burgers onder aanvoering van opiniepeiler Maurice de Hond heeft woensdag in een zwartboek zware kritiek geuit op het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Ze beschuldigen de organisatie van een ernstig gebrek aan professionaliteit en onafhankelijkheid.

Ze baseren zich daarbij op rapporten die het NFI in de afgelopen jaren heeft uitgebracht in de Deventer moordzaak. Volgens de opstellers van het zwartboek zijn diverse onderzoeken slecht en onzorgvuldig uitgevoerd, worden relevante onderzoeken nagelaten en werken NFI'ers vaak met niet onderbouwde aannames.

Ook worden meestal conclusies getrokken die het Openbaar Ministerie (OM) ,,welgevallig zijn, terwijl daarbij geweld wordt gedaan aan de feitelijke bevindingen'', schrijft De Hond. Daardoor neemt volgens hem de kans toe dat de rechter een verkeerd besluit neemt over de schuldvraag van een verdachte.

Deel dit artikel