Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zware storm trekt over Noordwest-Europa

Home

van onze verslaggever

De storm die woedt in West-Europa had gisteravond al ten minste aan één persoon, in Engeland, het leven gekost. Ook in Nederland zorgde de zware wind, die kracht tien bereikte, voor veel schade en overlast. In Zeeland liep een tanker met chemicaliën op de kust.

Het dodelijk slachtoffer viel op een drukke autoweg in het zuiden van Engeland, zo'n vijftig kilometer van Londen, toen een ontwortelde boom bovenop twee personenauto's viel. Twee andere mensen raakten gewond. Er werden in Engeland windstoten gemeten met een snelheid van 146 kilometer per uur, de regenval was hevig. Twee treinen liepen schade op doordat bomen op het spoor vielen.

In de kustplaats Bognor Regis, bij Portsmouth in Zuidwest-Engeland, zorgde een heuse tornado voor een ravage. Honderden huizen raakten beschadigd, hele daken vlogen er af. Een caravan werd als een veertje opgetild en neergesmeten. Er vielen vijf gewonden, van wie twee ernstig.

Gisteravond had de storm ook in Nederland al voor veel overlast gezorgd, met name in Zeeland. Op diverse plaatsen kwamen bomen over de weg te liggen, een steiger en diverse hekken vielen om. Daken, of delen daarvan, waaiden van een erker, een bushokje en een autosloperij.

Eerder op de middag waren op het strand bij het Zeeuwse Zoutelande de pogingen van vier sleepboten om de chemicaliëntanker Flottbek vlot te trekken, op niets uitgelopen. Duizenden mensen liepen gistermiddag uit naar het strand bij het Zeeuwse Zoutelande om de reddingspogingen te bekijken. Het schip is Colombiaans maar vaart onder de vlag van het Caribische eilandje Antigua.

De Flottbek was in de nacht van zaterdag op zondag onderweg van Antwerpen naar Rotterdam, toen het schip vastliep. Het schip heeft fenol en lutensol aan boord, schadelijk voor mens en milieu, maar de lading lekte - in ieder geval tot gisteravond - niet. Vanochtend vroeg, om half vier, zou een nieuwe poging worden ondernomen om de Flottbek volt te trekken. Moeilijk, want langs de kust staat vanochtend een zuidwesterstorm met windkracht 10. Windstoten hebben snelheden van wel 130 kilometer per uur.

De orkaan die door Engeland raasde, werd vandaag in het noorden en westen van Duitsland verwacht. Meterologen sluiten niet uit dat morgen een tweede wervelstorm volgt.

Ook over het noordwesten van Frankrijk raasde vannacht een vervaarlijke storm.

Deel dit artikel