Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zware kritiek op besteding ontwikkelingsgeld

Home

Redactie

Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking speelt volgens Oxfam Novib mooi weer, terwijl de allerarmsten voor de gek worden gehouden. © anp

Oxfam Novib veegt de vloer aan met de besteding van de Nederlandse ontwikkelingsbudgetten. Bijna een derde van het geld gaat helemaal niet naar de allerarmste landen, 31 procent wordt in ons land uitgegeven. "Gênant", zegt de hulporganisatie.

Uit de OESO-cijfers zou blijken dat Nederland 0,76 procent van het BNP zou uitgeven aan ontwikkelingshulp. Maar volgens Oxfam Novib ligt dat percentage in werkelijkheid lager.

Nederland voert in het ontwikkelingsbudget van 2015 1,2 miljard euro op aan kosten voor eerstejaars opvang van asielzoekers in Nederland. Dat is bijna een kwart (23 procent) van het totale budget, maar dat geld wordt dus in Nederland uitgegeven - niet in ontwikkelingslanden. Internationale regels staan dat toe.

Binnenlandse grabbelton
"Het is gênant dat Nederland zelf de grootste 'ontvanger' is van z'n eigen hulpbudget", aldus Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib. Nog eens ruim 8 procent van het budget gaat volgens de organisatie naar het Nederlandse bedrijfsleven in de vorm van allerlei subsidies.

De organisatie betwijfelt bovendien of die subsidies wel nut hebben. "Volgens een recent rapport van de Algemene Rekenkamer ontbreekt het bewijs dat de inzet van het bedrijfsleven bijdraagt aan ontwikkeling."

"In plaats van een budget voor Ontwikkelingssamenwerking kunnen we langzamerhand beter praten over een binnenlandse grabbelton. Het kabinet speelt mooi weer met een budget van 0,7 procent van het Nationaal inkomen voor hulp, maar de allerarmsten worden voor de gek gehouden", aldus Karimi.

Lees verder na de advertentie

Ander potje
Oxfam Novib is niet de enige organisatie die zich stoort aan deze presentatie van de cijfers. Ook Eurodad, een in Brussel gevestigde organisatie die zich bezighoudt met schulden, ontwikkelingshulp en armoedebestrijding, tekende vandaag protest aan. "Het is niet slecht dat die dingen gebeuren", legde Eurodad-medewerker Jeroen Kwakkenbos al eerder uit in Trouw. "Het is bijvoorbeeld prima dat er vluchtelingen worden opgevangen en mensen worden voorgelicht. Maar volgens ons zou het uit een ander budget moeten komen."

Volgens Oxfam Novib schieten Nederland zichzelf door dit beleid uiteindelijk in de voet. "Als we de problemen elders in de wereld op hun beloop laten, raken ze ons hier vroeg of laat ook. Juist nu moeten we meer investeren in ontwikkelingssamenwerking en inzetten op voedselzekerheid, de uitbanning van extreme armoede, mensenrechten, gender gelijkheid en conflicttransformatie."

Deel dit artikel