Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zware klap rebellen in Nepal

Home

KATHMANDU - De politie en de strijdkrachten van Nepal hebben de afgelopen drie dagen naar eigen zeggen meer dan 550 maoïstische rebellen gedood. Het leger zou vooral een grote slag hebben geslagen door een aanval op een kamp in het westen.

Daar waren circa 800 rebellen bijeen voor een training, aldus een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken.

Volgens de regering zijn afgelopen week door een misverstand tussen de rebellen ook onderlinge gevechten uitgebroken die veertig mensen het leven hebben gekost.

De guerrilla's strijden al zes jaar voor afschaffing van de monarchie. Ze gaven donderdag te kennen bereid te zijn te onderhandelen over een bestand, daarmee gehoor gevend aan een oproep van politieke partijen uit het midden. De Nepalese premier Sher Bahadur Deuba liet vrijdag echter weten dat hij alle onderhandelingen afwijst.

Ruim een week eerder hadden de rebellen zich teruggetrokken uit vredesbesprekingen met de regering, waarop Deuba had aangekondigd de opstand met kracht te zullen neerslaan. De premier wil nu pas weer praten wanneer de maoïsten hun wapens hebben ingeleverd.

Premier Deuba bezoekt momenteel de Verenigde Staten in het kader van de 'strijd tegen het terrorisme'. President Bush heeft onlangs aan het Congres gevraagd in te stemmen met 20 miljoen dollar militaire steun aan Nepal. Premier Deuba zal ook naar Londen reizen om premier Blair te ontmoeten. Groot-Brittannië heeft al steun aan Kathmandu toegezegd.

Koning Gyanendra heeft eind november de noodtoestand afgekondigd, toen de rebellen bij vredesbesprekingen wegliepen en hun campagne voor een éénpartijstaat opvoerden. Onder de noodtoestand heeft het leger onbeperkte macht om de opstand neer te slaan.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International beschuldigt zowel leger als rebellen van het doden van burgers en het begaan van andere wreedheden.

Deel dit artikel