Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zwaarste straf in Duits jeugdrecht voor rascistische brandstichting in Solingen

Home

Van onze correspondent BERLIJN - De rechtbank in Düsseldorf heeft gisteren vier verdachten van de brandstichting in een Turks woonhuis in Solingen tot lange gevangenisstraffen veroordeeld.

Bij de aanslag op 29 mei 1993 waren vijf Turkse vrouwen en meisjes om het leven gekomen. De brand was uit racistische motieven gesticht en riep tot ver buiten Duitslands grenzen verontwaardiging op. Honderdduizend Nederlanders zonden briefkaarten met de tekst 'Ik ben woedend' naar de regering in Bonn.

De overwegend jonge verdachten werden gisteren veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijftien jaar voor de 25-jarige Markus Gartmann, tot tien jaar jeugdgevangenis voor Felix Köhnen (18, destijds 16), Christian Reher (19, destijds 17) en Christian Buchholz (22, destijds 20): de zwaarste straf in het Duitse jeugdrecht.

De uitspraak in het proces in Düsseldorf werd met spanning tegemoet gezien, omdat het tijdens de anderhalf jaar durende rechtszitting herhaaldelijk turbulent was toegegaan. Debet daaraan waren onder andere schuldbekentenissen die herroepen werden en slordig politiewerk bij de bewijsvoering. Het was denkbaar dat tenminste drie van de vier verdachten vrijgesproken konden worden.

Mede daarom had de Turkse gemeenschap in Duitsland de Turkse bevolkingsgroep vooraf al tot kalmte gemaand. Kort na de aanslag waren in Solingen ernstige rellen uitgebroken, veroorzaakt door Turken die hun woede wilden bekoelen.

Gisteren reageerde de Turkse gemeenschap overwegend positief op het vonnis. De Raad van Turkse staatsburgers, een overkoepelende organisatie waarbij 2 500 Turkse verenigingen in Duitsland zijn aangesloten, noemde het vonnis 'goed en moedig' en zag er een signaalwerking van uitgaan. De leider van het Centrum voor Turkije-studies in Essen, Faruk Sen, zei dat de Turkse minderheid er vertrouwen in kan hebben dat in Duitsland rechtvaardige vonnissen worden gesproken. Namens de bondsregering reageerde ook minister van buitenlandse zaken Klaus Kinkel positief: “De Duitse rechtsstaat heeft aangetoond geweld niet te zullen tolereren.”

Heel andere reacties waren te horen van de kant van de veroordeelden en hun familieleden. Na de bekendmaking van het vonnis braken er in de rechtszaal tumultueuze scenes uit: de 18-jarige Felix Köhnen schreeuwde door zijn tranen heen dat hij onschuldig was en maakte de rechters uit voor schoften ('Schweine').

Twijfel

Hoewel de rechtbank in zijn argumentatie stelde geen twijfel te hebben aan de schuld van de verdachten, was tijdens het proces zelf regelmatig sterke twijfel opgekomen. De verdachten die hun daad in kennelijke staat begaan zouden hebben, waren opgepakt na een bekentenis van Christian Reher. Deze zou de andere drie ervan beschuldigd hebben mede betrokken te zijn geweest. Aanvankelijk had ook Markus Gartmann bekend schuldig te zijn maar op de tachtigste zittingsdag trok hij onverwacht zijn bekentenis weer in. Het enige wat overeind bleef was een verklaring van Christian Reher die echter nu zei als enige de daad te hebben uitgevoerd. De vraag hoe hij de brand had gesticht werd tijdens het proces niet bevredigend beantwoord. De verdediging heeft gisteren hoger beroep aangetekend.

Deel dit artikel