Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zuidplas geeft Verdonk vleugels

Home

Bart Zuidervaart

Rita Verdonk is niet meer alleen. TON krijgt in fusiegemeente Zuidplas twee raadszetels. De partij put er nieuwe kracht uit.

946 stemmen, 6,3 procent van het totaal. Trots op Nederland (TON) haalt volgens de definitieve verkiezingsuitslag twee raadszetels in de nieuwe fusiegemeente Zuidplas.

Tweede Kamerlid Rita Verdonk, de oprichter van TON, reageert uitgelaten. „Dit is het resultaat van keihard werken en campagnevoeren”, zegt ze op de dag na de spannende verkiezingsavond in het raadhuis van Nieuwerkerk aan den IJssel. Daar stevende TON aanvankelijk op één zetel af. Het werden er, dankzij een restzetel, toch twee.

TON wordt de zevende partij in Zuidplas, dat op 1 januari wordt gevormd door de plaatsen Zevenhuizen-Moerkapelle, Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel. Dat betekent waarschijnlijk niet meer dan een plek in de schaduw. Cijfermatig zijn de VVD, SGP/ChristenUnie (beide zes zetels) en het CDA (vijf zetels) de echte winnaars.

Maar soms is het signaal belangrijk dan de koele cijfers. „TON is niet weg, we zijn er gewoon. Dat is echte winst”, vindt Verdonk. „Mensen kregen zo langzamerhand het idee dat het gedaan was met ons. In de zaaltjes in het land hoor ik gelukkig wat anders. Er is behoefte aan TON en de uitslag in Zuidplas bewijst dat.”

Rita Verdonk kon wel een opsteker gebruiken. Afgaande op de landelijke peilingen verdwijnt ze straks uit de Tweede Kamer. De verkiezingen in Zuidplas moeten voor TON een keerpunt betekenen.

De twee zetels zijn bestemd voor John Ooms en fractievoorzitter Ferry van Wijnen. Ooms is docent op een roc in Den Haag, Van Wijnen manager bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De fractievoorzitter wil benadrukken dat hij geen politieke achtergrond heeft. Tien weken geleden raakte hij betrokken bij TON, dankzij zijn vrouw die in het lokale bestuur zit. „Ik krijg al jaren kriebels en kippevel bij de politiek. Als je ziet hoe bestuurders soms met mensen omgaan, wil je gewoon kunnen ingrijpen”, vindt Van Wijnen.

Nu zijn woonplaats Zevenhuizen opgaat in Zuidplas, is het moment daar, zegt hij. „Een fusiegemeente maakt een frisse start. Er komt een geheel nieuwe begroting. Dat biedt kansen voor TON.”

Zuidplas is een begin, maar Verdonk doet geheimzinnig over het vervolg. Op 3 maart, op de grote verkiezingsdag, doet TON ’in meer dan twee gemeenten mee’, zegt Verdonk. Het is een subtiele verwijzing naar de PVV, die alleen in Den Haag en Almere geschikte raadskandidaten kon vinden. Verdonk herkent die problemen, zegt ze. „Daarom hebben we de verkiezingen in Venlo moeten laten schieten. Je moet zorgvuldig zijn. Maar er zijn gelukkig genoeg mensen die namens TON de mouwen willen opstropen.”

Lees verder na de advertentie
(Trouw)
Ferry van Wijnen won met Trots op Nederland twee zetels . Met zijn vrouw Mariska koopt hij de kranten waarin hij staat. (FOTO BRAM PETRAEUS)

Deel dit artikel