Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zuid-Afrikaanse mijnwerkers weer aan het werk na bloedbad

Home

De mijnwerkers van de Marikana-mijn. © epa
Update

Na het bloedbad van vorige week in Zuid-Afrika, toen bij de Marikana-platinamijn van het bedrijf Lonmin 44 stakende mijnwerkers omkwamen, zijn maandag de eerste mijnwerkers weer aan het werk gegaan. Ongeveer 30 procent van de 3000 mijnwerkers is inmiddels weer aan de slag, aldus Lonmin.

Een woordvoerster van het bedrijf zei zondag dat werknemers die niet komen opdagen, worden ontslagen.

Vorige week vielen bij ongeregeldheden in totaal zeker 44 doden toen de politie in botsing kwam met stakende mijnwerkers. Donderdag vielen minstens 34 doden, toen de politie het vuur opende op met speren bewapende mijnwerkers.

Ongeveer 1000 mijnwerkers verzamelden zich maandag bij de Marikana-mijn, ten noordwesten van Johannesburg, en zeiden niet aan het werk te gaan. Ze noemden het ultimatum van Lonmin om maandag op straffe van ontslag weer aan het werk te gaan, een belediging voor hun dode collega's.

Nationale rouw
Maandag was de eerste dag van de week van nationale rouw die de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma had afgekondigd. 'Ze kunnen ons ontslaan als ze willen, maar we gaan niet terug om te werken. Zuma moet de mijn sluiten', zei een van de mijnwerkers. De Marikana is de op twee na grootste platinamijn ter wereld.

Lonmin verklaarde tegenover de ruim 25.000 werknemers en 10.000 tijdelijke arbeidskrachten die niet aan de staking hadden deelgenomen, dat ze weer konden terugkeren en dat de situatie veilig was.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel