Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zorgen om toename zelfdoding lymepatiënten

Home

Bij een infectie met de Borrelia-bacterie kan op de plaats van de tekenbeet dagen tot weken erna een rode plek ontstaan, die geleidelijk groter wordt en vaak centraal verbleekt, zodat een ring ontstaat. © Kos

Zeker vijf mensen die de ziekte van Lyme hadden, hebben het afgelopen half jaar zelfmoord gepleegd vanwege de 'ondraaglijke ziekte en het onhoudbare lijden'. Dat bevestigt de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten (NVLP) naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf.

'Artsen herkennen de verschijnselen vaak niet goed, testen zijn onbetrouwbaar en in ons land is meestal geen zicht op goede behandeling', vat een woordvoerder van de NVLP de situatie samen. 'Veel patiënten gaan nu op eigen kosten voor behandeling naar het buitenland, maar niet iedereen kan dat betalen.'

De ziekte van Lyme kan worden veroorzaakt door een beet van een teek die de Borrelia-bacterie bij zich draagt. Het is een acute infectieziekte die een lange nasleep kan hebben. De ziekte kan leiden tot o.a. neurologische (zenuwstelsel/hersenen), dermatologische (huid), reumatologische (spieren en gewrichten), cardiologische (hart), opthalmologische (ogen) en psychiatrische klachten.

In de week van 21 april wordt in de Tweede Kamer vergaderd over het burgerinitiatief van de NVLP met daarin een pleidooi voor betere diagnose en behandeling van de ziekte van Lyme.

Volgens NVLP-bestuurslid Miranka Mud gaat het om zelfdodingen die het directe gevolg zijn van 'vaak jaren geleden gemiste diagnoses en daardoor te laat gestarte behandelingen'. Een van de overleden lymepatiënten schreef voor haar dood een brief aan de Tweede Kamer, waarin zij vroeg voor aandacht voor het probleem.

Lees verder na de advertentie
Een teek met tekentang. © ANP

Deel dit artikel