Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zonnepanelen vliegen je om de oren

Home

Vincent Dekker

Drie zonnepanelen, zoals bij een nieuwe actie, is bepaald niet veel. Meer is al gauw beter.
Weblog

Het wordt nog knap lastig als je als goed- en groenbedoelende burger de komende tijd zonnepanelen op je dak wilt zetten. De acties waaraan je kunt meedoen vliegen je momenteel om de oren. Met een beetje pech krijg je keuzestress en doe je helemaal niets.

Vandaag in Trouw de aankondiging dat de Nederlandse Energie Maatschappij een test gaat doen met 'gratis' zonnepanelen voor duizend huizen. De opzet lijkt op die van acties van andere energiebedrijven. Je krijgt zonnepanelen op je dak, bent daar netto geen geld aan kwijt en na een aantal jaren zijn de panelen van jou en heb je dus gratis stroom. Klinkt als een inkoppertje.
Maar gratis is in deze wereld alleen de zonneschijn zelf.

NL Energie levert drie panelen die 'een beetje handige doe het zelver' zo op zijn dak legt en daarna alleen nog de stekker in het stopcontact hoeft te doen. Wie niet zo handig is, of al wat ouder, zal een installateur in de arm moeten nemen, en die zelf betalen. Een paar honderd euro ben je dan al snel kwijt.
Vervolgens moet je elke maand 25 euro aan NL Energie betalen totdat de aanschafprijs van 1395 euro is terugbetaald. Dat is dus 56 maanden, bijna 5 jaar, lang. Daar staat tegenover dat de panelen volgens NL Energie ongeveer 10 euro per maand aan stroom leveren, die je dus bespaart op je energierekening. En NL energie geeft je 5 jaar lang 15 euro korting per maand. Dus die 25 euro die je afbetaalt, kosten je netto niets.

5 jaar vast
Maar je moet dus wel een contract van 5 jaar met NL Energie afsluiten, en dat is voor het bedrijf de grote winst. Als consument kun je vermoedelijk heel aantrekkelijke aanbiedingen van alle energiebedrijven krijgen als je meldt dat je voor 5 jaar wilt tekenen. Want dan hoeft zo'n bedrijf 5 jaar lang geen geld en moeite te steken in het behoud van jou als klant. Dus die aantrekkelijke aanbiedingen loopt je mis als je de gratis panelen van NL Energie op je dak zet.

Gratis, maar niet goedkoop
En tenslotte ook nog over de prijs van de drie panelen: ze zijn niet goedkoop met hun 1395 euro. Het komt neer op 465 euro per paneel. Wie nu meedoet aan een actie als WijWillenZon kan 12 panelen krijgen voor pakweg 4000 euro, en daar gaat dankzij de btw-verlaging nog dik 10 procent van  af. Dus dat wordt 3600 euro voor 12 panelen, 300 euro per paneel. Dat komt onder meer omdat je voor 3 panelen en bijna net zo dure omvormer nodig hebt als voor 12 panelen. Maar toch. Per paneel en per kiloWattuur die je straks van je dak haalt, is de aanbieding van NL Energie dus ruim de helft duurder.

Wie maakt actie-overzicht?
Het zou denk ik goed zijn als er binnenkort een onafhankelijke website komt om alle aanbiedingen eens nuchter te kunnen vergelijken. Wie nu in bijvoorbeeld Alkmaar woont, kan meedoen aan een actie van de stad Alkmaar, over een paar weken aan een soort provinciale actie, aan een actie van WijWillenZon, van Vereniging Eigen Huis, van een bedrijf dat gratis panelen levert a al NL Energie, van NL Energie, van Greenchoice, van nog weer andere energiebedrijven.
Wat is de beste keus? Mooie taak misschien voor PolderPV om eens een mooi overzicht te maken? Peter Segaar: heb je daar zin in?

Twitter
Sinds kort houd ik op Twitter bij wat er zoal op energiegebied gebeurt. U kunt me er volgen via @VincentDekker4.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie