Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zonderland pakt gouden plak na verbluffende oefening

Home

© reuters
Update

Turner Epke Zonderland heeft gisteren in Londen bij de Olympische Spelen Nederland de vijfde gouden medaille bezorgd. De Friese specialist hield met een ongekend hoge score (16,533) op de rekstok alle concurrenten achter zich. De Duitser Fabian Hambüchen pakte het zilver: 16,400. Het brons was voor de Chinese titelverdediger Zou Kai met een score van 16,366.

Het is de eerste keer dat een Nederlandse turner een gouden medaille wint bij het olympisch turntoernooi. Vorige week troefde Zonderland bij de kwalificaties op de rekstok al al zijn concurrenten af.

Zonderland maakte het verschil met zijn hoge moeilijkheidsgraad. Zijn unieke combinatie van vluchtelementen - de Cassina/Kovacs/Kolman - geeft hem een voorsprong op de concurrenten. Het kwam er op aan de aftrek wegens haperingen in de uitvoering zo veel mogelijk te beperken. Dat lukte, met dank ook aan een perfecte landing.

Na twee keer zilver op de WK's van 2009 en 2010 was hij nu eindelijk de beste van de wereld. Op het allerhoogste podium: de Spelen.

Lees verder na de advertentie
© afp

Zonderland moest knokken om sowieso in Londen deel te kunnen nemen. Er was een mislukt WK in Tokyo waar hij rechtstreekse plaatsing voor de Spelen misliep. Na het kwalificatietoernooi begin dit jaar in Londen volgde aanwijzing voor de Spelen door de gymnastiekbond KNGU. Maar zijn Nederlandse concurrent Jeffrey Wammes vocht dat besluit met succes bij de rechter aan, waarna Zonderland opnieuw de strijd aanging met Wammes, die hij met overtuiging en een nieuwe spectaculaire oefening in zijn voordeel beslechtte.

Zonderland was klaar voor de Spelen, na een voorbereiding die nu eens niet verstoord werd door rug- of schouderblessures. Was hij in Peking (zevende na een val) nog een outsider, in de North Greenwich Arena stond de 26-jarige Fries als een van de kanshebbers te boek, met natuurlijk de Chinezen Zou en Zhang Chenglong, die hem twee keer van de wereldtitel afhielden als concurrenten. En Hambüchen, een goede vriend van Zonderland. Geen van hen kwam in de buurt van de score die de Friese acrobaat goud en eeuwige roem opleverde.

© getty
© afp
© afp
© ap
© reuters
© ap
© anp


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel