Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zonderland en Vos sporters van het jaar

Home

Turner Epke Zonderland en wielrenster Marianne Vos zijn door hun collega’s uitgeroepen tot sporters van het jaar 2009.

Zonderland (23) kreeg tijdens het jaarlijkse Sportgala in Amsterdam duidelijk de voorkeur boven schaatser Sven Kramer en dressuurruiter Edward Gal. Zonderland is de opvolger van de inmiddels gestopte zwemmer Maarten van der Weijden. Hij won in december 2008 de wereldbekerfinale op rek. Daarmee revancheerde hij zich voor een val tijdens de Olympische Spelen van Peking. Dit jaar behaalde Zonderland een aantal medailles tijdens wereldbekerwedstrijden en won hij tijdens de WK in Londen zilver op rek.

De inmiddels wegens cokegebruik geschorste Yuri van Gelder was als ringenspecialist de laatste turner die de ’Jaap Eden’ in handen kreeg (2005).

Marianne Vos werd voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar. De 22-jarige wielrenster kreeg de voorkeur boven schaatsster Renate Groenewold en judoka Marhinde Verkerk. Het verschil met Verkerk was klein. Vader Vos nam de het bijbehorende beeldje in ontvangst. Zijn dochter is in Zuid-Afrika op trainingskamp. Vos veroverde in februari in Hoogerheide voor de tweede keer de wereldtitel veldrijden, waarna later ook de Europese titel volgde. Tijdens de WK op de weg moest ze genoegen nemen met zilver. Vos won verder diverse wereldbekerwedstrijden op de weg en het wereldbekerklassement.

De zwemsters Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk, Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo en Hinkelien Schreuder werden uitgeroepen tot sportploeg van het jaar. De vijf (in wisselende samenstelling) waren in Rome tijdens de WK verantwoordelijk voor het binnenhalen van de gouden medaille op de 4x100 meter vrije slag. De estafetteploeg kreeg de voorkeur boven de dressuurequipe (goud op EK) en de volleybalsters, die tijdens de Europese titelstrijd zilver veroverden.

Monique van der Vorst werd gekozen tot gehandicapte sporter van het jaar. De paratriatlete en specialiste bij het handcycling bleef aangepast zeiler Thierry Schmitter en rolstoeltennisster Esther Vergeer voor. Van der Vorst (25) won zilver en brons op de WK handcycling en vervolgens veroverde ze ook nog de Europese titel op de triatlon (olympische afstand) in Holten. Verder won ze op Hawaii de Ironman-wedstrijd, waar ze als eerste vrouwelijke paratriatlete ooit de finish haalde.

Louis van Gaal werd door 51 collega’s uitgeroepen tot coach van het jaar. De huidige trainer van Bayern München kreeg de prijs omdat hij AZ vorig seizoen kampioen van Nederland maakte. De andere genomineerden waren bondscoach Vera Pauw van het vrouwenvoetbalelftal en bondscoach Avital Selinger van de volleybalsters. Onbedoeld of misschien wel expres voedde Van Gaal de discussie of het Sportgala en de verkiezing niet aan een andere opzet toe zijn. Hij vond dat de prijs meer aan Pauw behoorde. Hij gaf haar de bloemen. „Omdat ze het vrouwenvoetbal in Nederland op de kaart heeft gezet.” Toch vond de trainer, die met Ajax in 1995 sportploeg van het jaar werd, de onderscheiding prachtig. „Het gebeurt niet vaak dat het voetbal wint.”

Lees verder na de advertentie
Oud-hockeyster Moreira de Melo feliciteert Zonderland met zijn uitverkiezing. (FOTO MARCEL ANTONISSE, ANP) © ANP

Deel dit artikel