Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zonder bonden geen hete herfst

Home

Paula van Rooij

amsterdam - – Leidt de komst van het rechtse minderheidskabinet tot een hete herfst? Het zou zomaar kunnen, denkt sociologe Jacquelien van Stekelenburg, die aan de Vrije Universiteit onderzoek doet naar Nederlandse demonstraties. Het nieuwe kabinet gaat namelijk flink bezuinigen en Geert Wilders roept veel weerstand op.

Van Stekelenburg maakte daags na de installatie van het kabinet Rutte I een lijstje met onderwerpen die volgens haar demonstranten op de been gaan brengen. Bezuinigingen in de zorg, op cultuur en op de universiteiten kunnen wel demonstranten in beweging krijgen, denkt ze.

Maar de vakbeweging laat vooralsnog niet echt haar tanden zien. Een woordvoerster van de FNV zegt dat de vakcentrale vooral de bezuinigingen in de kunstsector, op ambtenaren en de uitkering voor jonggehandicapten kritisch volgt, maar dat er vooralsnog geen grote plannen voor demonstraties op stapel staan. Hetzelfde geldt voor de christelijke vakcentrale CNV.

De hete herfst zal ook niet van de kraakbeweging komen. Van Stekelenburg verwachtte dat het kraakverbod wel op protest zou stuiten. Maar na de krakersrellen in het eerste weekeinde van oktober, in Amsterdam en Nijmegen, bleef het behoorlijk rustig.

Het eerste landelijke protest tegen het nieuwe kabinet komt van platform Rekening Retour, dat vandaag op de Koekamp in Den Haag demonstreert. Een twintigtal kleine linkse organisaties, waaronder de Bijstandsbond Amsterdam, Nederland Bekent Kleur en de Internationale Socialisten protesteren vooral tegen de bezuinigingen ’met een hele botte bijl’.

Rekening Retour verwacht vandaag ongeveer duizend demonstranten. Hiermee kan het zich nog niet meten met het platform Keer het Tij, waarvan het een doorstart wil zijn, aldus een woordvoerder. Na de moord op Pim Fortuyn wilde het platform een links alternatief voor de rechtse politiek zijn. René Danen was een van de trekkers van het platform, dat in zijn hoogtijdagen de steun van honderden organisaties kreeg. In oktober 2004 was het platform een van de organisatoren van een grote demonstratie tegen het kabinet Balkenende II, waar 200.000 mensen op afkwamen. Toen streed de vakbeweging samen met Keer het Tij, terwijl zij het nu vooralsnog houdt bij het ’kritisch volgen’ van het kabinetsbeleid.

Sociologe Van Stekelenburg vermoedt dat vooral ideologische, anti-discriminatie-demonstraties veel mensen op de been kunnen brengen. „Hoewel ook vakbondsleden ideologisch geïnspireerd zijn.” Ze verwacht geen hoge opkomst vandaag, maar volgende week is het wellicht anders. Dan demonstreren extreem-rechtse activisten uit onder meer Groot-Brittannië in Amsterdam om Geert Wilders te steunen. Iets waarop de PVV-voorman naar eigen zeggen overigens niet zit te wachten. Dit soort demonstraties – voor en tegen populisme – lijkt steeds internationaler te worden, zegt Van Stekelenburg.

Er is volgend weekeinde ook een linkse tegendemonstratie en de opkomst zou weleens groot kunnen zijn, denkt de onderzoekster. Linkse demonstranten, verenigd in het Platform tegen Vreemdelingenhaat, zullen zich verzamelen bij het monument de Dokwerker in Amsterdam. Een woordvoerster verwacht vijfhonderd man. Daarnaast hebben extreemlinkse activisten op internetfora aangekondigd dat ze ook naar het Museumplein willen. „Een activiste vertelde me dat ze zelfs gaat demonsteren als het regent.”

Deel dit artikel